САЩ губят ролята си на двигател на световната икономика

2206
САЩ губят ролята си на двигател на световната икономика

Макар да изхарчиха трилиони за спасяването на националната икономика, властите на САЩ така и не успяха да постигнат този бърз икономически растеж след кризата, на който така разчиташе целия свят. Принудена да се съсредоточи върху вътрешните си проблеми, включително върху катастрофалната ситуация на трудовия пазар и космическия държавен дълг, Америка постепенно спря да играе ролята на локомотив на световната икономика, пише Handelsblatt.

„Всичко показва, че САЩ губят значението си на двигател на световната икономика", заявява главният икономист на мюнхенския Институт за икономически изследвания Ifo Кай Карстенсен. Според експерта различните програми в подкрепа на икономиката само са избутали структурните проблеми на САЩ на заден план. Сега обаче те се нуждаят от много по-голямо внимание.

Искрата на съмнението пламна с публикацията на доклада за състоянието на трудовия пазар в Щатите, потвърждаващ най-лошите съмнения на аналитиците- безработицата нарасна до 9.1% през май, а броят на новите работни места е три пъти под очакванията - всичко на всичко 54 хиляди.


Това възпрепятства ръста на благосъстоянието и спира потреблението, което осигурява две трети от БВП на САЩ. Главният икономист на Commerzbank Йорг Крамер смята, че негативно влияние върху потреблението оказва фактът, че много от американците дълго време не могат да си намерят работа (43% от всички регистрирани в службите по заетостта). В резултат, от Commerzbank понижиха прогнозата си за икономическия ръст на САЩ за тази година от 3 до 2.3%, а през 2012 година - от 3.8 на 2.8%.

Докладът за пазара на труда продължи серията от слаби статистически данни от миналата седмица. Първо бяха изнесени данни за спада в цените на жилищните имоти в 20 големи града в страната с 0.2%. След това дойде най-рязкото понижение за последните 27 години на индекса на икономическата активност (PMI) за месец от 60.4 на 53.5 пункта. Слабостта на промишлеността показва, че икономиката на САЩ не успява да расте с темповете, които бяха очаквани, смята експертът на UniCredit Харм Бандхолц.

Икономическото състояние на страната без съмнение ще се отрази върху световната търговия. САЩ държат 25% от световния БВП. Въпреки това делът на страната в световния експорт не надвишава 8.5% - центърът на тежестта на световната търговия се премества към страните с развиваща се икономика. „Останалият свят не може да си позволи да бъде напълно независим от САЩ, но ако икономическото възстановяване на Америка започне да буксува, то това няма да му се отрази твърде негативно", смята Карстенсен.

Така например по изчисления на канадски учени търговският оборот между Китай и Бразилия е нараснал 15 пъти за последното десетилетие, а от 2009 г. Китай измести САЩ като основен пазар за Бразилия.

Сегашното финансово състояние на страната буди сериозни притеснения сред експертите, което не позволява на властите да поддържат слаб икономически растеж чрез нови количествени облекчения от държавния бюджет.

По данни на МВФ щатският дълг ще достигне през тази година 99% от БВП, а в бюджета за 2011 г. може да се образува голяма дупка в размер на 1.65 трлн. долара (близо 11% от БВП). Масло в огъня наливат и дебатите в Конгреса за вдигане на тавана на пределно допустимия държавния дълг. Конгресмените разполагат с няколко седмици да вземат своето решение.

Българският бизнес

Подобни статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg