САЩ загубиха съревнованието с китайската икономика, смятат експерти

848
САЩ загубиха съревнованието с китайската икономика, смятат експерти

През 2035 г. китайската икономика ще излезе на първо място в света, изпреварвайки САЩ, а в средата на века ще превъзхожда американската почти два пъти, пише „РБК Дейли“.

Прогнозата е на авторитетния икономист от Фондация „Карнеги“ Албърт Кайдел. Руски експерти смятат, че вече американската икономика не може да се конкурира с китайската.

Що се отнася до Русия, за нея издигането на Китай дава по-скоро допълнителни възможности, отколкото заплахи. Темповете на ръст на БВП на Китай средно се движат около 10% през последното десетилетие, отбелязва в изследването си американският икономист.

При това Кайдел очаква, че в бъдеще растежът ще продължи – та нали той се стимулира не само от износа, но и от растящото вътрешно търсене, което, ако трябва да сме честни, едва ли някога ще достигне американското равнище.

Съгласно изчисленията на Кайдел, в момента БВП на Китай достига 3 трилиона долара срещу 14 трилиона на САЩ – ако изчисляваме по текущия валутен курс. Ако вземем за основа паритета на покупателната способност (ППС), тогава китайската икономика е точно два пъти по-малка от американската.

Прогнозата на Фондация „Карнеги“ е малко по-благоприятна по отношение на Китай, отколкото оценките, които по-рано даде Световната банка. Албърт Кайдъл прогнозира, че през 2050 г. обемът на китайската икономика ще достигне 82 трилиона долара, а на САЩ – само 44 трилиона.

Подобно радикално преразпределение на силите ще доведе до това, че Китай ще се превърне в световен лидер, а на САЩ им предстои да играят ролята на второстепенна държава, каквато сега, например, играе Европа.

В резултат водещите международни институции, включително ООН, Световната банка и Международният валутен фонд могат да се преместят в Пекин или Шанхай. Съгласно мнението на руските експерти, вече трябва да променяме представата си затова кой кой е в световната икономика.

 „Всичко предсказано в прогнозата или ще настъпи значително по-рано или, съгласно някои изчисления, вече е настъпило. Така например, китайците вече изпревариха през миналата година Америка по показателя износ на стоки. Ясно е, че по този показател американците вече никога няма да могат да догонят Китай“, заяви за „РБК Дейли“ водещият научен сътрудник на Института за световна икономика и международни отношения (ИСИМО) на РАН Александър Салицки.

Експертът смята, че американската икономика се е оказала неконкуретноспособна спрямо китайската. Последиците от това няма да закъснеят: Салицки очаква сериозно преустройство на световната финансово-валутна архитектура.

„Китай е своеобразен световен шампион по брой на посветени му прогнози. Но при подобни прогнози има един принципен недостатък: те са построени върху принципа за съхраняване на предишния темп на ръст на китайската икономика“, предупреди в разговор с „РБК Дейли“ ръководителят на Центъра за изучаване и прогнозиране на руско-китайските отношения в Института за Далечния изток на РАН Владимир Портяков.

Той смята, че не се отчитат всевъзможни фактори на неопределеност, а също така естествените граници на растежа, свързани с ограничеността на суровинните ресурси. Въпреки това Портяков е убеден, че ролята на Китай в световната икономика само ще се увеличава.

А това не може да не тревожи САЩ, където вече редовно се появяват остри публикации за Китай, в които се предсказва неизбежната война на КНР с Америка. Що се отнася до Русия, за нея издигането на Китай открива повече плюсове, отколкото минуси, смятат експертите.

Първо, увеличаването на търсенето на суровини от страна на Китай вдига световните цени на петрол, газ и метали – основните руски експортни стоки. Второ, Китай изнася свои капитали в Русия, които се влагат в развитието на реалната икономика, а не във финансови спекулации. И трето, между Москва и Пекин съществуват особено близки политически отношения.

Китай не се опита да извлече някакви допълнителни изгоди от отслабването на Русия през 90-те години на ХХ век, подписа договор, отстраняващ всички териториални претенции и сега ни оказва сериозна подкрепа по редица международни въпроси (противоракетна отбрана, Косово и други), припомня Александър Салицки.

„Китайците с голяма симпатия се отнасят към нашето усилване. И за нас усилващ се Китай – също е по-скоро надежда, шанс и възможност, отколкото заплаха“, резюмира експертът от ИСИМО на РАН.

Източник:БГНЕС

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg

На фокус

Иновативни технологии за интелигентно почистване на подове у дома

Новата прахосмукачка-робот Roomba i7+ не само обича, но е и...