Saxo Bank: EUR/USD 1.12 в края на тази година?

995
Saxo Bank: EUR/USD 1.12 в края на тази година?

САЩ се представя по-добре от Европа и има шансове за излизане от рецесията, поради което и щатският долар е доминиращата валута на 2012 г. Това се казва в прегледа на първото полугодие на 2012 и годишните си прогнози анализаторите на ЕЛАНА Трейдинг и Saxo Bank. Щатският долар ще продължи да бъде силната валута, смятат те.

Очакванията за дългосрочна промяна в движението на валутните курсове се оказаха факт – по-продължителни са периодите на растеж на долара, а новините от еврозоната се оказват решаващи за слабостта на единната валута.

Европейският съюз се забави с политическите решения, но печатането на пари ще трябва да се случи и да се активизира.

През това време Федералният резерв (централната банка на САЩ) успява да удържи на натиска за печатане на още долари, които да го обезценят.

Анализаторите от Saxo Bank посочват, че все още са налице макроикономически рискове в глобален план, които да държат долара силен, и очакват, че EUR/USD ще стигне 1.12 (1.74 USD/BGN) в края на 2012 г.

Експертите от ЕЛАНА Трейдинг продължават да твърдят, че EUR/USD ще завърши годината близо до равнището от 1.20 (~ 1.63 USD/BGN) под влияние на агресивната политика на Европейската централна банка. По тази причина търговията с валутната двойка ще се активизира още повече във второто полугодие.

Златото продължава да е играчка на спекулантите

Спекулациите са водещият мотив при златото, но металът се представя по-добре спрямо еврото и би трябвало да привлече инвестиционен интерес, както за застраховка от проблемите в Европа, така и при увеличен апетит на инвеститорите към рискови активи.

Анализаторите на ЕЛАНА Трейдинг обръщат внимание, че стабилизирането на цената на златото на нивата над 1500 долара за тройунция подсказват формирането на средносрочно дъно. Те смятат, че нестабилната обстановка може да доведе до спад до 1400 долара през второто полугодие, преди да се стигне до повишение на ниво 1700 долара.

Анализаторите на Saxo Bank виждат възможност за поскъпване до 1800 долара до края на годината.

Краткотрайни спадове в цената и умерено поскъпване на петрола до края на годината

Икономическите рискове ще преобладават пред цената на суровината. Динамиката на цената на петрола ще се запази, защото геополитическото напрежение в момента е много голямо. Анализаторите на ЕЛАНА Трейдинг запазват прогнозата си за цена на сорта Брент около 120 долара в края на годината, като щатският петрол вероятно ще е по-нисък от очакванията за ниво от 115 долара за барел.

Експертите от Saxo Bank отчитат също тежестта на геополитическите рискове върху петрола и смятат, че цената на сорта Брент ще варира в диапазон 100 – 105 долара през второто полугодие.

Бавно завръщане на доверието в акциите до края на годината

Акциите най-много пострадаха от нерешимостта на политиците и задълбочаване на икономическите рискове. Анализаторите на ЕЛАНА Трейдинг очакват, че през втората половина на годината ще започне отново да се гради доверие в глобалната икономика и във възможността да се правят пари на фондовите борси.

Оздравяването на финансовите институции в Европа започна, но инвеститорите са предпазливи, защото проблемите се решават бавно. Цветослав Цачев посочва: „Дъното на борсите ще се формира през лятото, но е необходима бърза и адекватна политика в Европа, за да не се стигне до сътресения на пазарите през есента. Потвърждаваме годишната ни прогноза за стойност между 1400 и 1450 пункта стойност на S&P 500 в края на 2012 г.“

Експертите от Saxo Bank също смятат, че в крайна сметка акциите ще направят силно завръщане, но е малко вероятно да бъде през третото тримесечие предвид евентуални рискове от фалити на банки в южноевропейските страни. Техните очаквания са за S&P 500 на 1350 в края на 2012.

* материалът е с аналитичен характер и не е съвет за покупка, или продажба на валута

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg