Saxo Bank прогнозира 175 долара за барел петрол през 2008 г.

1096
Saxo Bank прогнозира 175 долара за барел петрол през 2008 г.

Датската финансова група Saxo Bank прогнозира, че 2008 г. може да се окаже кризисна за световната икономика.

Експертите от банката предсказват, че дори и при плавен ръст при цената на барел петрол е възможно тя да достигне 175 щ. д. Двойно покачване можем да видим и при цената на зърното заради нарасналото търсене. Основният фактор за мрачния сценарий е забавянето на щатската икономика, пише деловият руски в. "Взгляд".

Традиционно в края на годината от датската банка публикуват своите “шокиращи предсказания”, в които обикновено бъдещото състояние на икономиката се описва в мрачни цветове. Трябва да се спомене, че нерядко прогнозните сценарии обаче се оказват истина.

В края на 2006 г. от Saxo Bank очакваха повишение на цената на петрола поради изострената геополитическа ситуация и повишаващото се търсене на суровината. Нека припомним, че в края на миналата година барел петрол едва не проби цената от 100 щ. д., което не закъсня да се случи няколко дена по-късно в началото на 2008 г.

Тогава от финансовата група прогнозираха и сценарий за рязък спад на продажбите в сектора на недвижимостите в САЩ, което ще се отрази и върху пазара на ценни книжа. Във втората половина на 2007 г. се разрази криза в ипотечния пазар в САЩ, повлияла и на фондовите пазари на Запад.

Точно преди края на 2007 г. от Saxo Bank предупреждават, че през тази година световната икономика може да я сполети сериозна криза.

Цената на петрола, дори и при плавен ръст, може да достигне до 175 щ. д. за барел през 2008 г. Отслабването на долара и повишеното търсене са сред основните причини за повишението на цените през настъпващата година.

При зърното цената му е възможно се удвои и то ще е в резултат на нарасналото търсене, следвайки тенденцията от 2007 г. и покачващото се потребление на зърнени култури на глава от населението. Скокът на цената на зърното е продиктуван от повишеното потребление на храни, богати на протеин сред развиващите се страни.

Например, консумацията на месо в Китай на глава от населението се е удвоило спрямо това през 1990 г., а потреблението на мляко се е утроило спрямо количеството от 2000 г. В този ред на мисли за добив на един килограм свинско месо са необходими седем килограма фураж.

Много американски компании от сектора на недвижимите имоти ги очаква банкрут. Усилията на правителството на САЩ и на президента Джордж Буш за съживяването на пазара са неефективни и вече закъснели, пише в. "Взгляд". В крайна сметка три от най-големите американски компании в областта на недвижимите имоти ги очаква фалит през 2008 г., прогнозират от Saxo Bank.

Освен споменатите проблеми, затруднения ще се проявят и на развиващите се пазари. В частност, датските специалисти прогнозират корекция на капиталовия пазар в Китай. Рекордният ръст на акциите на китайските компании може да приключи със спад от над 40%, което по някакъв начин може да бъде психологически обвързано с Олимпийските игри в Пекин.

От банката правят и една необичайна прогноза. Според нея Рон Пол ще е бъдещият президент на САЩ. Той няма образа на фаворит в президентската надпревара, но икономическото забавяне и напрежението на капиталовия пазар увеличават шансовете на Пол, доколкото това е единственият кандидат, който говори за бюджетиране, предупреждава за валутна криза и др.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg