Сделките по сливания и поглъщания в ЦИЕ с ръст от 79% в обема им през 2006 година

546

В съответствие с тренда по значително нарастване на сделките по сливания и поглъщания в Европа, достигнали рекордно ниво през изминалата година, активността на подобни сделки в страните от Централна и Източна Европа също е нараснала значително, сочи доклад на PricewaterhouseCoopers.

През изминалата година обемът на тези сделки е нараснал с 37% в региона, а обемът на транзакциите се е повишил със 79% до рекордните 163 млрд. долара, в сравнение с 91 млрд. долара през 2005 година, сочат още данните.

В сравнение с 2004 година броят на сделките по сливания и поглъщания са нараснали по обем над три пъти, сочат данните.

Статистиката на PricewaterhouseCoopers е следяла публично обявените сделки по сливания и поглъщания в 11 страни - България, Хърватска, Чехия, Унгария, Полша, Румъния, Русия, Словакия, Словения, Украйна и за пръв път в изследването е била включена и Сърбия.

До голяма степен за добрия резултат е съдействала силната активност на сделки за сливания и поглъщания в Русия, където са били регистрирани 1 210 сделки на обща стойност от 111 млрд. долара през изминалата година.

Значителна положителна роля е оказал и нарастващият брой на такива сделки и в Украйна, както и нарастващият интерес на инвеститорите в Сърбия.

Най-активният сектор за осъществяване на сделки продължава да бъде промишлеността, където са били осъществени общо 499 сделки, представляващи 20% от общия им брой. Непосредствено след нея се нарежда финансовият сектор с 16% от общия обем на сделките

Най-голям ръст по обем са отбелязали сделките във фармацевтичната и химическата индустрия в ЦИЕ през изминалата година с ръст от 344%, като средният обем на сделка се е повишил до 200 млн. евро, в сравнение с 45 млн. евро година по-рано.

Приватизационните сделки са се повишили с 52%, но пазарната им стойност е намаляла със 70%, в сравнение с предходната година сочи още статистиката.

През изминалата година са били сключени общо 490 приватизационни сделки, в сравнение с 322 година по-рано, като най-голям е бил броят им в Сърбия (210), следвана от Русия с 158 и Полша с 56 сделки.

Петте най-големи сделки са възлезли на стойност от 4 млрд. долара, което е било 53% от общия обем на приватизационните сделки. Общият им обем обаче се е понижил до 7 млрд. долара през изминалата година, в сравнение с 22.8 млрд. долара година по-рано.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg

На фокус

По-спокойни за утрешния ден с новия ипотечен кредит на БАКБ

„Лихвите се вдигат, Вашата-не“ е посланието на новия кредитен...