Седмицата завърши, както започна - все надолу

1333
Седмицата завърши, както започна - все надолу

В сезона на градушките, порой от макроикономически разочарования удави ентусиазма на инвеститорите. Дори и да са окуражени от по-добрите от очакваното корпоративни резултати за второто тримесечие, биковете отдавна загубиха надмощие пред мечките.

Дебатите за повишаване на тавана на разрешения щатски дълг отново удариха на камък, и остава само да се надяваме, че американските политици ще намерят някакъв компромис през почивните дни.

Играта с огъня на вашингтонските сенатори обаче не бе единствената причина за побелелите коси на фондовите брокери.


Според данни на Министерство на търговията, брутният вътрешен продукт на САЩ е успял да „изпълзи" с едва 1.3% нагоре през второто тримесечие, при средна прогноза на анализаторите от 1.8 на сто. Потреблението на домакинствата, което отговаря за около 70% от икономическата активност, се е покачило с незначителните 0.1%.

В отделен доклад Institute for Supply Management- Chicago Inc. обявиха, че изготвяният от тях бизнес барометър се е свил до 58.8 пункта за юли, спрямо 61.1 предходния месец.

Индексът S&P 500 „падна" с 0.7% до 1 292.28 пункта в петък, докато Dow Jones Industrial Average загуби 96.87 пункта, или 0.8 на сто, до 12 143.24 пункта.

Най-силно ударените индустрии от S&P 500 бяха енергетиката и производителите на суровини, които отчетоха спад от 1.4%.

Застрахователите спасиха финансовия сектор, който загуби само 0.3 на сто - най-слабото понижение за S&P 500.

„Ако не достигнем до споразумение за дълга, ще загубим кредитния си рейтинг" - предупреди президентът Барак Обама - „Не защото нямаме капацитета да платим сметките си, а защото не разполагаме с ААА политическа система, която да отговори на нашия ААА рейтинг."

Политическият блокаж във Вашингтон и разочароващите данни за ръста на щатската икономика хвърлиха сянка върху успешния сезон на обявяване на корпоративните резултати за второто тримесечие на 2011 година. До момента 78% от 305-те дружества, публикували докладите си, успяха да надскочат прогнозите на анализаторите с печалбите си на акция. Нетните приходи отбелязват среден ръст от 20 на сто, а продажбите - от 13%.

Това оръжие обаче не дава достатъчно власт на биковете да осъществят преврат в мечото царство, удобно пуснало корени в несигурната макроикономическа почва.

Една от позициите с най-силен спад бе тази на фармацевтичния гигант Merck, който обяви, че планува да съкрати допълнително между 12 и 13% от работната си сила до 2015 година, разширявайки програмата си за преструктуриране в опит да спести 4.6 млрд. долара годишно. Акциите на дружеството „паднаха" с 2.3 на сто до 34.13 долара.

Newmont Mining Corp. пък доказаха, че златото не винаги блести. Дяловете от най-големия производител на благородния метал в САЩ поевтиняха с 3.7 на сто до 55.61 долара, след като бе обявено, че печалбите за второто тримесечие са ударени от нарасналите разходи по минните операции.

Eнергетиката не предложи спокойно убежище - секторът отбеляза среден спад на котировките от 1.2%.

Southwestern Energy Inc. се прости с 6.1% от стойността на книжата си, които вече се търгуват по 44.56 долара. Причина за отлива на инвеститорския интерес бе новината, че производството в някои от кладенците на компанията се е свило през второто тримесечие.

Поевтиняването на петрола пък дръпна книжата на Еxxon Mobil с 2.1% надолу до 79.79 долара.

Yahoo! Inc. се присъедини към отбора на аутсайдерите с регистриран спад от три на сто до 13.10 долара. Yahoo, SoftBank и Alibaba Group разрешиха спора си относно резкия трансфер на собствеността над най-голямата китайска компания за онлайн разплащания Alipay. Сделката гарантира, че Alibaba, в която Yahoo държат 40% дял, ще се възползва от печалбите на Alipay или евентуалната му продажба, но в по-ограничен мащаб, отколкото се надяваха някои анализатори.

Инвестиционните тръстове в недвижими имоти отбелязаха рекорден спад за последната година поради притесненията, че пазарите, които ги финансират, ще бъдат разклатени в случай, че САЩ не изпълнят задълженията по облигациите си. Индексът на Bloomberg, следящ представянето на 32 подобни компании, включително нюйоркската Annaly Capital Management Inc. и базираната в Атланта Invesco Mortgage Capital Inc., падна с две на сто.

За да разсее инвеститорите от завладелия ги песимизъм, Starbucks Corp. им сервира една ароматна финансова напитка. Най-голямата верига кафенета в света обяви, че продажбите за третото фискално тримесечие са се повишили поради засиления трафик на клиенти в САЩ. Печалбата на акция надмина с два цента очакванията на анализаторите от 34 цента, и дяловете от дружеството поскъпнаха с 0.3% до 40.09 долара.

Застрахователите спасиха финансовия сектор, който загуби едва 0.3% в последния работен ден от седмицата.

Genworth Financial се повишиха с 6.4% до 8.32 долара, след като животозастрахователят обяви продажби за второто тримесечие от 2.66 млрд. долара, при средна прогноза на анализаторите от 2.63 млрд. долара. Главният изпълнителен директор на дружеството Майкъл Фрейзър добави още, че обмисля разцепване на компанията и евентуално обратно изкупуване на акции.

Конкурентът им MetLife също зарадва инвеститорите си с по-добри от очакваното финансови отчети, като в същото време освободи капитал от над един милиард долара чрез продажба на операции във Венецуела, Тайван, Япония и Великобритания. Акциите на MetLife поскъпнаха с 3.5 на сто до 41.21 долара.

Производителят на канцеларски материали Newell Rubbermaid Inc. скочи с 8% до 15.52 долара, след като надмина с 9% очакванията на анализаторите за печалбата си за акция, отчитайки 46 цента на дял.

Най-силното представилата се позиция от S&P 500 обаче бяха Expedia Inc., които напреднаха с 9.3% до 31.69 долара. Туристическият портал би прогнозите за печалбата си с 12%, като постигна печалба от 55 цена на акция.

Източник: Глобал Маркетс

Българският бизнес

Подобни статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg