Сериозни изменения се готвят на европейския дългов пазар

952
Сериозни изменения се готвят на европейския дългов пазар

 

Докато банките в Европа държат получените от ЕЦБ пари, без да ги насочат към реалната икономика, компаниите в региона се възползват от благоприятната атмосфера на дълговия пазар. През първото тримесечие те са набрали чрез издаване на облигации повече средства, отколкото чрез банкови заеми. Това е много необичайно изравняване на силите и, ако се запази и в бъдеще, финансовият пейзаж в региона ще стане много подобен на американския, смятат анализатори, цитирани от РБК.

През януари-март обемът на облигации, емитирани от европейски компании от нефинансовия сектор, се е повишил с 38% спрямо същия период на миналата година, до 179.5 млрд. евро. От друга страна, сумата, която банките са отпуснали като кредити на компаниите, се е съкратила почти наполовина (45%) до 112.9 млрд. долара. За сравнение през първото тримесечие на 2007 г. превесът на банковите кредити пред облигациите бе петкратен (370 млрд. долара срещу 73 млрд. долара).

Традиционно в Европа компаниите привличат по-голяма част от необходимите заемни средства не чрез пазара на облигации, както е в САЩ, а с помощта на банките. Миналият път, когато облигациите станаха по-важен източник на финансиране от банковите заеми, бе през първите три тримесечия на 2009 г. Тогава корпоративният дългов пазар се съвзе от кризата видимо по-бързо, отколкото финансовите компании, които още известно време продължиха „да стискат парите“.

Но този път промяната на баланса между банкови кредити и облигации е предизвикана не само от последствията от европейската дългова криза. Повечето банки са притиснати да въведат финансовите правила, приети с Базел III, в съответствие с които те трябва да увеличат капитала си и да подобрят качеството на активите си, което е отразява върху лихвените проценти по кредитите.

Компаниите от своя страна могат да заемат на пазара на все по-ниски лихвени нива. Пропорционално на ръста на обема на емитираните корпоративни облигации средната лихва по тях се понижава- от 4.84% в четвъртото тримесечие на миналата година до 3.57% в началото на текущия месец, показват данните на Royal Bank of Scotland. При това благодарение на кредитите за 1 трлн. евро, отпуснати на банките от ЕЦБ, при тях самите отпадна необходимостта да излизат на дълговия пазар. А това освободи място на пазара за нефинансовите компании.

Аналитиците потвърждават, че данните от първото тримесечие, макар и поизкривени от краткосрочни фактори, като цяло свидетелстват за преход към американския модел на корпоративно финансиране в Европа, на който можем да станем свидетели в следващите три-пет години.

Всичко по темата Дълговата криза

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Коментари

Yuliana
# 0
14:05 | 11 May 2012
A mililon thanks for posting this information.
Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg

На фокус

БАКБ с нов, модерен офис в София

Цветелина Бориславова, председател на Надзорния съвет, символично...