Сезонът на резултатите започна с изненада от Alcoa

841
Сезонът на резултатите започна с изненада от Alcoa

Alcoa Inc. oбяви изненадваща печалба, постигната чрез намаляването на разходите, увеличаване на продажбите и високите цени на алуминия, които са помогнали на най-големия производител в страната да възвърне доходността си за първи път от девет месеца насам.

Уолстрийт очакваше друга загуба за производителя на алуминий, но Alcoa обяви, че нетната печалба за тримесечието юли-септември е 77 млн. долара или 8 цента на акция, сравнено с печалбата от 268 млн. долара, или 33 цента на акция, година по-рано. Инвеститорите приветстваха новините, изпращайки Alcoa нагоре с 5.9% по време на търговията след редовната сесия. Оптимистичната новина от първия член на индексa Dow Jones би имала позитивно влияние и върху търговията в четвъртък, което би породило и ново рали.

След като обяви резултатите си, Alcoa също прогнозира 11% повишено търсене на алуминий в световен мащаб през втората половина на годината, което се дължи отчасти на силния ръст в Китай, а също и на останалите развиващи се пазари. Лекият метал се използва във всичко, от самолети и коли, до строителството на къщи. На London Metals Exchange по време на третото тримесечие цените на метала, който силно повлиява съдбата на Alcoa, се е повишил с 16% до 1.890 долара за метричен тон.

Приходите на компанията са паднали с 34 % до 4.62 млрд. в сравнение със същия период година по-рано, но са се повишили с 9% в сравнение с второто тримесечие. Последните резултати отчасти отразяват интензивно намаляване на разходите от Alcoa. Компанията е била принудена рязко да съкрати хиляди работни места, да продаде части от своя бизнес и да ограничи производството, тъй като автомобилните и строителните компании и тези произвеждащи техника за космически полети са намалили поръчките си в края на миналата година, на фона на глобалната рецесия.

От друга страна, търсенето от на редица индустрии се е повишило, особено това на автопроизводителите, като продажбите на автомобили са се повишили с 21% в сравнение с второто тримесечие. Въпреки че производството в Северна Америка се е понижило с 20% през третото тримесечие за годината, съдържанието на алуминий в транспортните средства може да се увеличи, след като автопроизводителите трябва да посрещнат по-високите федерални стандарти за икономия на гориво, като направят автомобилите и камионите по-леки.

Въпреки че Alcoa обяви 71% спад в печалбата за третото тримесечие, в сравнение с година по-рано, резултатите дойдоха като облекчение след три поредни месеца на загуба. „Ние виждаме ясно растеж, значителен растеж ... в Китай", заяви изпълнителният директор Клаус Клайнфелд пред анализатори и репортери, след като компанията обяви резултатите си. „Втората половина на годината е много по-добра от първата в много индустрии и много региони."

Таня Атанасова, инвестиционен консултант, Global Markets Ltd.

Използвани са публично достъпни източници на информация.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg