Шест от 10-те най-големи икономики са вън от рецесия

1335
Шест от 10-те най-големи икономики са вън от рецесия

Вчера се появи светлина в тунела по отношение на световната рецесия, след като Франция и Германия обявиха неочакван икономически ръст. Това означава, че четири от петте най-големи икономики в света и общо шест от първите 10 вече не са в рецесия, пише The Times of India.

Повечето икономисти прогнозираха Франция и Германия да отчетат свиване на икономиките си от 0.3% за второто тримесечие, но те изненадаха всички като обявиха ръст от по 0.3%.

Допринасяйки към общото ниво на оптимизъм Федералният резерв на САЩ остави лихвите си непроменени и даде оптимистична оценка за щатската икономика.

Сред петте най-големи икономики, измерени по паритет на покупателната способност, Китай и Индия вече бележат ръст, макар и по-нисък в сравнение с темпа им на растеж от предходните няколко години. Япония също излезе от рецесията както и Германия. Тези икономики и САЩ съставляват 47% световния БВП по паритет на покупателна способност.

Икономиката на Еврозоната се е свила само с 0.1% през второто тримесечие, в сравнение със спад от 2.5% на БВП за предходните три месеца.

Ръстът на икономиките на Германия и Франция може да не е нищо чак толкова вълнуващо, но като се има предвид, че германската икономика се сви с 3.5% през първото тримесечие, а тази на Франция с 1.3% обратът си е доста сериозен.

Сред другите най-големи световни икономики Бразилия също вече не е в рецесия и отчита ръст от 1.5% за второто тримесечие.

Великобритания, която е седмата най-голяма икономика в света и Италия, която е десетата, остават в рецесия сред десетте най-големи, както и щатската. Британската икономика се е свила с 0.8% през второто тримесечие, докато тази на Италия бележи спад от 0.5%.

За разлика от Великобритания икономистите в САЩ обаче вярват че най-лошото може би е отминало.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Коментари

красирчо тенев
# 0
11:08 | 14 August 2009
красимирчо-никой няма интерес повече от кризи !!! кризата отдавна е свършила - това са "спомагателните" ефекти.......дефлация,рецесия и пр. нищо не значещи фрази ! --------- трябва да се КУПУВА,приятелю ! ти и аз сме родени да купуваме - за целта трябва да работим,за да ПЛАЩАМЕ ! при стагнация няма продажби-каквото можаха - прибраха,сляха,придобиха и пр......."кризисни ефекти" сега трябва оптимизъм,за да се работи и да се купува,както миналата година !
Krasimir Tenev
# 1
10:08 | 14 August 2009
Абе пичове много бързо изкарахте икономиката от рецесия? под 1 % ръст какво означава?
Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg