Шилинг: Догодина започва нова рецесия

1081
Шилинг: Догодина започва нова рецесия

Трудни времена или нова рецесия?

Това е дискусията, която се води тези дни от директорските офиси до местните търговски улици. Собствениците на компании, работници и дори икономистите се опитват да определят дали американската икономика се е натъкнала на "спящ полицай" или се е насочила към срив.

Всички знаем, че растежът е крехък, безработицата не буди оптимизъм, а жилищният сектор ... е-е, нека да си го кажем - вони. Ето защо в сряда големите компании на Уолстрийт, Международният валутен фонд, Управлението за федералния резерв (УФР) - всички понижиха прогнозите си за растеж на на брутния вътрешен продукт (БВП) на САЩ за тази година, отбелязва британското издание на Маркет Уоч.

Жилищното строителство остава в критично състояние, така че потърсих един от малкото хора, които видяха спукването на жилищния балон и финансовата криза да идват години преди те да се случат: Гари Шилинг, икономист и автор на "Ерата на намаляването на задлъжнялостта. Инвестиционни стратегии за десетилетието на бавен растеж и дефлация" ("The Age Of Deleveraging: Investment Strategies for a Decade of Slow Growth and Deflation"). И макар непреклонният му песимизъм да не ме изненада, то мрачната му оценка успя да направи това. "Предвиждам нова рецесия догодина", посочи Шилинг.

Той подчерта, че не става дума за бързо завърнала се рецесия, тъй като вече са минали две години от края на последната рецесия и три години и половина от предишния връх на бизнес цикъла през декември 2007 година. Исторически, посочи той, икономическият растеж продължава около три години, особено в удължени цикли като цикъла, в който според него сме навлезли от 2000 година.

Шилинг очаква съвсем нова циклична рецесия, която ще започне през 2012 година.

На много американци ще им бъде простено, ако не могат да видят разликата между нея и възстановяването, което преживяваме.

Шилинг има предвид следното. Обикновено дълбоките рецесии, като рецесията, през която преминахме, са последвани от силно, неочаквано подобрение.

Този път обаче възстановяването бе "значително под необходимото равнище" по неговите думи. "От първото тримесечие (...) реалният БВП е малко над върха си през четвъртото тримесечие на 2007година, докато предишните възстановявания на икономика след 13 тримесечия бяха доста над предишните си най-високи равнища", писа той в най-новото издание на бюлетина си Инсайт.

Източник: БТА

 

Подобни статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg