Щатските бенчмарк индекси се съвземат от тридневния си спад

1048
Щатските бенчмарк индекси се съвземат от тридневния си спад

След рекордно слабото начало на септември инвеститорите успяха да видят лъч светлина в икономическия мрак. Американският президент Барак Обама ще обяви в четвъртък мерките, с които управляващите ще се борят с упоритата безработица. Пазарът, който е уморен от разочарования, вложи надеждите си, че предвижданият план да се инжектират 300 млрд. долара в данъчни облекчения за работодателите и инфраструктурни проекти, най-накрая ще даде известен тласък на задъхващия се ръст на брутния вътрешен продукт.

В същото време, президентът на Федералния резерв за Чикаго Чарлс Еванс заяви в реч, изнесена в Лондон, че са необходими допълнителни стимули, които да снижат заковалата се на 9.1% безработица, докато в същото време средносрочната инфлация се поддържа под три на сто.

На корпоративния фронт, позициите на Bank of America Corp. и Yahoo! Inc. бяха подкрепени от промени в управляващите бордове, които инвеститорите бурно приветстваха.


Книжата на Bank of America скочиха със седем на сто до 7.48 долара, след като ръководителите на отделите за потребителско банкиране и инвестиционен мениджмънт бяха сменени. От началото на годината досега, най-големият заемодател в САЩ се прости с почти половината от пазарната си стойност и отчете рекордна загуба за тримесечието от 8.8 млрд. долара.

Съвземането на котировките на Bank of America подкрепи финансовия сектор, като KBW Bank Index се покачи с 5.9%, а всички 24 позиции в показателя, отчетоха повишение.

Индексът се стопи с 6.1% за последните два дни, докато щатските власти съдят 17 банки да възстановят 196 млрд. долара от ценни книжа, гарантирани с нередовни ипотеки и закупени от сриналите се гиганти Fannie Mae и Freddie Mac.

Инвеститорите не пророниха сълзи за бившия главен изпълнителен директор на Yahoo! Керъл Барц, която се оплака, че е била уволнена по телефона. Под ръководството на Барц, която зае поста си през януари 2009 година, интернет гигантът не успя да се пребори с основните си конкуренти Google Inc. и Facebook, които отмъкваха под носа им потребители и рекламни приходи. Пазарът приветства смяната в ръководството и акциите на Yahoo! скочиха с 5.4% до 13.61 долара.

И докато инвеститорите очакваха Барак Обама да обяви в четвъртък какви оръжия ще ползва в битката срещу безработицата, възродените надежди подкрепиха дружествата, чието представяне е най-пряко зависимо от икономиката.

Показателят Morgan Stanley Cyclical Index, включващ 30 позиции, се покачи с 3.4 на сто. Dow Jones Transportation Average, който също се счита за мерило на икономическия ръст, се вдигна с други 3.4%. Книжата на петролния гигант Chevron Corp. поскъпнаха с 3.9%, за да приключат сесията на 99.29 долара. Дяловете от General Electric Co. вече се търгуват на 15.80 долара - с 3.6% над нивото им за вторник.

Говорейки за добрите новини, няма начин да бъде пропуснато представянето на Nvidia. Акциите на световния лидер във визуалните компютърни технологии скочиха с 8.1% до 14.25 долара. Компанията успя да зарадва инвеститорите, като обяви, че приходите за фискалната година, приключваща на 30-и януари, ще достигнат между 4.7 млрд. и 5 млрд. долара, при средна прогноза на анализаторите от 4.47 млрд. долара.

Все още предстои американският президент Барак Обама да обяви плановете на управляващите за подкрепа на икономиката, но ден по-рано пазарът вече приветстваше речта му. Бенчмарк показателят S&P 500 скочи с 2.9% до 1 198.62 пункта, след като загуби 4.4 на сто за предходните три дни. Индексът Dow Jones Industrial Average се вдигна с 275.56 пункта, или 2.5%, до 11 414.86 пункта.

Източник: Глобал Маркетс

Българският бизнес

Подобни статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Коментари

Rachid
# 0
23:03 | 26 March 2012
Thanks for being on point and on tagret!
Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg