Щатските борси започнаха седмицата с оптимизъм

1021
Щатските борси започнаха седмицата с оптимизъм

След като се поколебаха за известно време в петък как да възприемат речта на шефа на Федералния резерв Бен Бернанке, инвеститорите решиха да се доверят на преценката му, че американската икономика не е застрашена от рецесия. Почивните дни не повлияха на този оптимизъм и в понеделник пазарът можеше да се похвали с един от най-успешните дни от почти месец насам. Всички десет индустрии, включени в S&P 500, регистрираха повишение, а акциите на само три компании поевтиняха.

Купувачите решиха да пренебрегнат разочароващите данни за вторичния пазар на жилища в САЩ и вместо това обърнаха поглед към статистиката, която сочи, че американците харчат повече от предвижданията на анализаторите, а доходите нарастват в съответствие с прогнозите.

Както обикновено се случва напоследък, когато страховете, че щатската икономика ще започне да се свива, се поуспокоят, буреносни облаци от Стария континент засенчват ведрото настроение. Не и този път.


Новината, че две гръцки банки - EFG Eurobank Ergasias SA и Alpha Bank SA, ще се слеят, бе посрещната с овации, и фондовият пазар на балканската държава отбеляза най-значимия си скок от повече от две десетилетия насам. Въздишка на облекчение, че от Европа поне засега не се задава катастрофа, заля и тържищата отвъд Океана.

Говорейки за катастрофи, застрахователната индустрия имаше на какво да се зарадва. Ураганът Айрин загуби мощта си преди да удари Ню Йорк, където се очакваше да се стовари като бедствие от категория две. Така очакваните загуби на сектора едва ли ще достигнат предходно изчисляваните 14 млрд. долара, а според Kinetic Analysis Corp., застрахователите могат да се окажат ощетени с едва 2.6 млрд. долара.

Милостта на природата доведе до поскъпване на акциите на дружествата от бранша, като дяловете от Hartford Financial Services Group Inc. „скочиха" с 13% до 19.42 долара, а на Travelers Cos. - с 5.1 на сто до 50.75 долара. Компонентата S&P 500 Insurance Index, следяща представянето на 22 позиции, се покачи с 4.8%.

Общите икономически загуби, нанесени от урагана Айрин, включително собствеността, която не е застрахована, се оценяват предварително на около 7 млрд. долара - скромна сума предвид огромната опасност, която застрашаваше Източното крайбрежие.

Понеделник определено бе успешен ден за щатските фондови пазари и макар, че всички индустрии в S&P 500 отбелязаха покачване от между 1.2 и 4.2%, най-силно се представиха секторите на финансите и производството.

Показателят Morgan Stanley Cyclical Index на компаниите, чието представяне е най-пряко зависимо от икономическия ръст, добави 4.3% към стойността си.

KBW Bank Index „скочи" с 4.5 на сто, като нито една от 24-те включени позиции не поевтиня.

Книжата на Bank of America поскъпнаха с 8.1% до 8.39 долара, след като най-големият заемодател в САЩ обяви, че ще продаде 13.1 млрд. акции в частна транзакция с група инвеститори.

Освен това, институцията се съгласи да се освободи от около половината от дела си в China Construction Bank Corp. - сделка, която ще генерира свежи пари в размер на около 8.3 млрд. долара.

В същото време, дяловете от JPMorgan Chase & Co. поскъпнаха с 4% до 37.64 долара, а от Citigroup Inc. - с 4.9% до 31.29 долара.

Фармацевтичният гигант Pfizer Inc. оповести новина, която зарадва не само акционерите му - новото лекарство на компанията, предназначено за терапия на рака на белите дробове, бе одобрено от регулаторите. Медикаментът ще помогне на Pfizer Inc. да навакса продажбите на лекарства, загубени за сметка на по-евтините генерични продукти. Успехът на създателите на кризотиниб доведе до поскъпването на книжата на Pfizer Inc с 3.7% до 18.88 долара.

Само три позиции загубиха от стойността на акциите си в понеделник, като понижението при най-големия производител на злато Newmont Mining Corp и веригата със стоки за дома Home Depot Inc бе несъществено - по-малко от 0.1%.

За сметка на това, основният играч в полето на ГМО, Monsanto Co., трябваше да посрещне последствията от тревожна новина - 100 хиляди акра царевица в Айова и Небраска са пострадали от червеи, развили резистентност към биотехнологичните отрови на компанията. Акциите на Monsanto Co. „паднаха" с 1.3% до 69.78 долара.

Индексът S&P 500 „скочи" в понеделник с 2.8% до 1 210.08 пункта - най-високото ниво на показателя от 3-ти август насам. Индексът Dow Jones Industrial Average се покачи с 254.71 пункта, или 2.3%, до 11 539.25 пункта, с което оряза загубата си за годината до едва 0.3%.

Търговията обаче бе по-вяла от обикновено, като около 6.6 млрд. акции смениха притежателя си, или с 21% по-малко, отколкото среднодневното ниво за последните три месеца, сочат данни на Bloomberg.

Източник: Глобал Маркетс

Българският бизнес

Подобни статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg