Щатските фондови пазари продължават убедителния марш надолу

1184
Щатските фондови пазари продължават убедителния марш надолу

Дори инвеститорите да не бяха толкова изнервени от продължаващите спорове във Вашингтон относно намаляването на бюджетния дефицит и повишаването на тавана на разрешения дълг, сряда донесе достатъчно тревожни макроикономически новини.

Правителствен доклад разкри, че поръчките за трайни потребителски стоки неочаквано са намалели, а Федералният резерв предупреди за забавяне на темпото на икономическия ръст в много региони на страната.

„Икономическата активност продължава да нараства" - се казва в Бежовата книга на централната банка - „но в много райони темпото бе скромно."


Покачването на брутния вътрешен продукт се е забавило в осем от 12-те области, на които Федералният резерв разделя страната, спрямо четири в предходното проучване.

В същото време, републиканци и демократи продължават да спорят чий план за спасяване на САЩ от технически фалит е „истинският компромис", а инвеститорите започват да губят търпение с наближаването на крайния срок за взимане на решение - 2-ри август.

Агенциите S&P, Moody's Investors Service и Fitch Ratings заплашват да снижат кредитния рейтинг на САЩ, а бенчмарк индексът S&P 500 загуби 3% от стойността си тази седмица - най-силният регистриран спад от началото на юни досега.

Изненадващо позитивният сезон на обявяване на корпоративните резултати за второто тримесечие не успява да разсее облаците, надвиснали над фондовите пазари, въпреки че 81% от дружествата, които вече са готови с отчетите си обявиха печалби, надвишаващи очакванията на анализаторите.

Не всички обаче успяват да се включат към групата на отличниците, а изнервените инвеститори са безпощадни към разочаровалите ги компании.

Пример за това бе позицията на Corning Inc., която се срина със 7.2% до 16.04 долара. Производителят на стъкла за плоскоекранни телевизори снижи прогнозата си за продажбите за годината както за глобалния пазар, така и за собствената си продукция.

Juniper Networks Inc. пък бяха една от основните причини технологичният сектор да се окаже най-слабо представилата се индустрия от S&P 500, със среден спад от три на сто. Дяловете от втория по големина в света производител на мрежови съоръжения поевтиняха с 21% до 24.66 долара. Дружеството се размина с два цента от средната прогноза на анализаторите за печалбата си на акция за второто тримесечие и успя да отчете едва 31 цента.

Разочарованието се пренесе и върху позицията на конкурента им Cisco Systems Inc., които регистрираха понижение от 3.7% до 15.69 долара.

Сред най-зле представилите се сектори от S&P 500 бе и индустрията, поради разочароващия доклад за продажбите на трайни потребителски стоки. S&P 500 Industrials Index се сви с 2.7%, като най-сериозно пострадаха позициите на Caterpillar и General Electric. Дяловете от двете дружества поевтиняха съответно с 3.7 и 2.4% до 101.34 долара и 18.11 долара.

В негативна територия навлязоха и книжата на Delta Air Lines Inc., след като втората по големина авиокомпания в света заяви, че планува допълнително орязване на капацитета на местата в самолетите си, за да навакса ескалиращите разходи за гориво и поддръжка. Позицията регистрира спад от 5.1% до 7.61 долара.

За сметка на това, Boeing Co. отчетоха най-силното покачване от всички дружества, включени в Dow Jones Industrial Average, като поскъпнаха с 0.7% до 70.63 долара. Печалбата на Boeing Co. се е покачила с 20 на сто до 941 млн. долара, или 1.25 долара на акция, при средна прогноза на анализаторите от 97 цента. Печалбата за цялата 2011 г. се очаква да влезе в диапазона между 3.90 и 4.10 долара на акция, или с около 10 цента над предходно публикуваните очаквания.

Amazon.com също зарадваха инвеститорите с финансовия си отчет като обявиха печалба за второто тримесечие от 191 млн. долара, или 41 цента на акция, при средна прогноза от 34 цента. Нетните продажби са скочили до 9.91 млрд. долара, вместо 9.38 долара, както очакваше пазарът. Онлайн книжарницата бе възнаградена за успеха си, като акциите й поскъпнаха с 3.9% до 222.52 долара.

Най-силно представилата се позиция от S&P 500 бе тази на Total System Services Inc., чиито книжа се покачиха с 5.3% до 19.13 долара. Операторът на кредитни карти обяви, че е спечелил 28 цента на акция през второто тримесечие, или с един цент над прогнозите на анализаторите.

Акциите на дебютанта Dunkin' Brands Group Inc. скочиха с 47 на сто до 27.85 долара на първия си ден на борсова търговия. Операторът на кафенетата Dunkin' Donuts продаде 22.3 млн. акции по 19 долара всяка на първично публично предлагане.

Въпреки окуражаващите новини на корпоративния фронт, макроикономическите неволи продължават да подтискат духа на инвеститорите, и като цяло сряда мина под знака на тревогите и депресията. S&P 500 загуби две на сто от стойността си до 1 304.89, а Dow Jones Industrial Average „падна" с 198.75 пункта, или 1.6%, до 12 302.55 пункта.

Източник: Глобал Маркетс

Българският бизнес

Подобни статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg