Щатските хеджфондове с доходност за 2007 г. два пъти над тази на S&P 500

606
Щатските хеджфондове с доходност за 2007 г. два пъти над тази на S&P 500

Щатските хеджфондове доказаха през изминалата година, че са си заслужили по-големите комисионни, събирани от инвеститорите. За годината те са реализирали средна доходност в размер на 11.5%, или близо два пъти повече, в сравнение с повишението на широкия индекс S&P 500, добавил близо 6% към стойността си.

За сравнение, инвестиции в облигационни фондове са донесли средна доходност за инвеститорите в размер на -0.69%.

Така хеджфондовете са носели по-висока доходност от водещите щатски индекси през последната една година.

Доходността им превишава с 5.5 процентни пункта тази на широкия индекс през изминалата година, като разликата е била най-висока от 2002 година насам, когато индексът S&P 500 загуби над 22% от стойността си, а тази на хеджфондовете бе близо до нулата.

През предходните три години представянето на хеджфондовете не бе много убедително, като те успяваха да бият това на широкия индекс с едва 2 процентни пункта годишно, като в същото време поемаха с близо 50% повече риск за постигнатите си резултати.

Традиционно хеджфондовете "таксуват" инвеститорите с 20% от постигнатата им доходност, а в същото време им събират такса за управление, често достигаща 2% от стойността на активите.

Същевременно, съществува и широко отклонение между постигнатата доходност между водещите фондове и последните в класирането.

Хеджфондовете са и под непрестанен прицел на регулаторните органи, които следят за пазарни злоупотреби, както и такива с вътрешна информация, за което често са обект на нападки.

Много изследвания сочат, че в дългосрочен аспект подобен род фондове не са осигурявали много над пазарната доходност, с което да си заслужават събираните значителни по размер такси.

Постигането на резултатите им става за сметка на поемането много често на неразумни рискове, като през изминалата година станахме свидетели на фалита на един водещ подобен фонд, инвестиращ в енергийни ресурси - Amaranth.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg