Щатските хеджфондове с отрицателна доходност през август на фона на ръста на индексите

547
Щатските хеджфондове с отрицателна доходност през август на фона на ръста на индексите

Щатските хеджфондове са регистрирали отрицателна доходност в размер на 1.3% през август, на фона на повишението на пазара през месеца, посочи изследване на изследователската компания Hedge Fund Research Inc.

Това за пореден път доказва, че много често значителните такси и комисиони, събирани от фондовете отличаващи се с по-голяма склонност към риска, не се заслужени, според пазарни наблюдатели.
И макар загубите да не се значителни, те стават в месец на повишение на индексите, като широкия индекс Standard & Poor's 500 се е повишил с 1.5%.
Средна загуба от 2.1% за август са отбелязали и фондовете на фондове, които инвестират активите си в акции от други фондове.

За първите осем месеца на годината хеджфондовете са реализирали средна доходност за акционерите си в размер на 6.2%, като са превишили доходността на пазара с около един процентен пункт, сочи още статистиката.

Активите им са се повишили с около 17 млрд. долара през юли, с което общия им размер възлиза на 1.76 трлн. долара.

Някои специалисти определят лошото представяне на хеджфондовете с факта, че голяма част от тях купуват акции на едни и същи компании. По този начин в моменти, когато тръгват да продават и да си закриват позиции, те усилват низходящия натиск при цените на компаниите.

С най-голям процент в портфейлите на високорисковите фондове са компаниите от широкия индекс S&P 500. Така например 40% от капитала на Sears Holdings се държи от подобни фондове.

Това до голяма степен е предопределило и понижението в цената на акциите на компанията от 16% от 30 юни до сега, на фона на спада на широкия индекс от едва 3% за сравнимия период.

Щатските хеджфондове възлизат на около 9 000, като сумарните им приходи възлизат на около 60 млрд. долара на година.

Като тенденция, през последните години се отличава фактът, че големите хеджфондове се представят по-добре от малките.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg