Щатските индекси удържат фронта

1175
Щатските индекси удържат фронта

Позитивното движение на основните бенчмарк индекси се задържа и във втория работен ден от седмицата, поведен от индустриалните книжа, производителите на суровини и технологиите.

Инвеститорите не са загърбили тревогите си за Европа, но реагираха на изявлението, с което френски банки се опитаха да уверят пазара в своята стабилност. Главният изпълнителен директор на Societe Generale Фредерик Удеа заяви в телевизионно интервю, че потенциалните загуби на институцията, причинени от дълговата криза, не биха били фатални.

„Имаме достатъчно буфери на ликвидността" - каза той.


И въпреки че Италия отрече, че се е обърнала към Китай като алтернатива на външно финансиране, а германският финансов министър Волфганф Шойбле изказа мнение, че Гърция не трябва да получи друга помощ освен мерките, уговорени до момента, пазарът реши да коригира загубите си и да се придвижи напред.

Новините, засягащи щатската икономика, както винаги напоследък, дадоха смесени сигнали. Статистиката разкри, че цената на вноса пада - индикация, че инфлационните напрежения отслабват и управляващите разполагат със свободата да приемат допълнителни стимули за икономическия ръст.

Индексът на National Federation of Independent Business, измерващ оптимизма на малкия бизнес, „падна" за шести пореден месец, като повечето фирми се оплакват от вялите продажби. В същото време обаче, пет на сто от мениджърите заявяват, че планират да открият нови работни места - увеличение от три процентни пункта спрямо предходния месец.

На корпоративния фронт, една от най-силно представилите се индустрии, бе транспорта. Всички 20 позиции, включени в Dow Jones Transportation Average, отбелязаха покачване. Индикаторът, считан за мерило на икономическото развитие, се вдигна с 3.4%, предимно поради поскъпване на книжата на авиокомпаниите.

Акциите на Delta Air Lines Inc. се вдигнаха с 8.3% до 7.99 долара, а на United Continental Holdings Inc. - със 7.4 на сто до 19.28 долара. Въздушният превозвач United Continental обяви, че няма да променя капацитета си за следващата година, въпреки че ще съкрати вътрешните полети.

Котировките на щатските банки, поуспокоени от изказването на Удеа, също се покатериха нагоре. KBW Bank Index добави 1.2% към стойността си, като по позицията на Wells Fargo бе регистиран ръст от 1.1% до 24.36 долара, а на Fifth Third Bancorp - 4.2 на сто до 10.35 долара.

От сините чипове, General Electric поведе пазара нагоре с покачване от 2.7% до 15.41 долара, а дяловете от Intel поскъпнаха с 2.4 на сто до 20.76 долара.

Най-силно представилите се сектори от S&P 500 бяха индустрията и производителите на суровини. Производителят на промишлени двигатели Cummins се вдигна с 5.9 на сто до 92.20 долара, след като предвиди, че годишните продажби ще скочат с над 60% и ще достигнат 30 млрд. долара през 2015 година.

Aetna също успя да зарадва инвеститорите с благоприятна прогноза, като заяви, че печалбите вероятно ще достигнат между 4.60 и 4.70 долара на акция. Това доведе до скок на котировките на застрахователя от 5.4 на сто до 40.53 долара. Aetna обявиха, че търсенето на медицински услуги продължава да е под очакванията, което помага на компанията да държи разходите си под контрол.

В същото време, технологичният бенчмар индикатор Nasdaq Composite нарасна с 37.06 пункта, или 1.49%, до 2 532.15 пункта. Акциите на Cisco Systems поскъпнаха с 1.6%, до 16.35 долара, въпреки че прогнозата за ръста на продажбите на производителя на мрежови съоръжения бе коригирана в по-консервативен тон. Компанията очаква средно годишно покачване на приходите си за следващите три години в размер на между пет и седем на сто.

Далеч не всички книжа обаче се придвижиха напред във вторник.

Котировките на Best Buy Co. се сринаха с 6.5% до 23.35 долара, след като най-голямата търговска верига за потребителска електроника в САЩ отчете резултати за второто фискално тримесечие, които разочароваха анализаторите. В същото време, прогонозите за продажбите до края на годината бяха понижени, поради по-слабото търсене на телевизори и мобилни телефони.

В крайна сметка обаче, основните бенчмарк индекси успяха да затворят на позитивна територия, като S&P 500 приключи сесията с повишение от 0.9% до 1 172.87 пункта, след като по-рано през деня „падна" с до 0.4%. Индексът Dow Jones Industrial Average се придвижи с 44.73 пункта нагоре, или 0.4%, до 11 105.85 пункта.

Източник: Глобал Маркетс

Българският бизнес

Подобни статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Коментари

Paul
# 0
02:05 | 12 May 2012
Knocked my socks off with knwoldege!
Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg