Щатските компании най-евтини от 16 години насам

504
Щатските компании най-евтини от 16 години насам

Силният спад на щатските индекси през миналата седмица е направил акциите на щатските компании най-евтини от 16 години насам, сочи публикация на финансовото издание Bloomberg.

В тази насока инвеститори и анализатори са на мнение, че скоро предстоят добри времена за покупка на щатски акции. Компаниите от широкия индекс Standard & Poor's 500 се търгуват при съотношение цена-прогнозирана за тази година печалба от 15.4, което е и най-ниското от 1991 година насам.

Сред секторите, които се очаква да привлекат инвеститорския интерес са телекомуникационният, компютърният, както и здравният.

През изминалата седмица едва 33 компании от широкия индекс отбелязаха повишение за седмицата, като той отбеляза три и половина месечен минимум. За седмицата индексът загуби 4.9% от стойността си в резултат на опасенията за по-нататъшна слабост на пазара на имотите в най-голямата световна икономика.

Индексът Dow загуби 4.2% през изминалата седмица, като технологичният Nasdaq се понижи с 4.7%.

Спадът става реалност на фона на отчитаните добри резултати от големите щатски компании. Средната печалба на 313-те компании членки на S&P 500, отчели резултатите си до момента, се е повишила с 9.7% през изминалото тримесечие, като ръстът е близо два пъти по-голям от очакванията на анализаторите.

В същото време очакванията са печалбата на компаниите от индекса да се повиши с 9% през настоящата година и с 11% през следващата 2008 година. Компаниите от телекомуникационния отрасъл се очаква да регистрират повишение в печалбите си от 27.8% през тази година, а тази на компаниите от здравния сектор с 15.8%.

В резултат на добрите очаквания акциите на телекомуникационните компании регистрираха най-слабо понижение през изминалата седмица, като индексът, следящ изменението им е загубил едва 1.3% от стойността си.

Междувременно от най-голямата щатска телекомуникационна компания - AT&T отчетоха ръст в печалбата си от 61% през второто тримесечие, като тя се търгува при съотношение цена-очаквана печалба от 14.4. От началото на годината акциите й са добавили 31% към стойността си.

Най-слабо през последните години са се представяли акциите на технологичните компании, които от 2005 до 2006 година са поскъпнали средно с 8.1%, или най-малко сред 10-те индустрии, застъпени в широкия индекс. От началото на годината те са се повишили с нови 9.7%.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg