Щатските пазари най-предпочитани от инвеститорите

927
Щатските пазари най-предпочитани от инвеститорите

Инвеститорите са настроени изключително „бичи“ за щатските пазари, като смятат, че икономиката на страната е в по-добра позиция от водещите в Европа и Азия, според проучване направено от Bloomberg.

Според 48% от анкетираните 1 209 инвеститори щатските пазари ще са сред най-добре представящите се през тази година.

Това е най-високото ниво от началото на анкетата през 2009-а, както и два пъти по-висок процент от очакванията за представянето на Бразилия и Китай, които са следващите посочени за най-добро представяне през тази година.

„Разликата между САЩ и Европа е колкото между нощта и деня“, коментира Пол Уингарт, анкетиран стратег в RBC Wealth Management в Минеаполис, който съдейства за управлението на около 227 млрд. долара активи на управляващото дружество. „Препоръчваме инвеститорите да останат на щатските пазари“, коментира той.

Американските инвеститори са били най-оптимистично настроени за собствения си пазар, като 62% от тях смятат, че щатският пазар предоставя най-добри възможности за инвеститорите, в сравнение с 53% през декември.

Двадесет и пет процента от европейските инвеститори също посочват САЩ като най-доброто място за инвестиции, на фона на 40%, които са избрали ЕС като най-добра дестинация.

Около половината от американците смятат, че тяхната икономика се подобрява, като едва 17% от европейските респонденти казват същото за собствената си икономика.

Най-голямата световна икономика се очаква да регистрира ръст през тази година от 1.8%, докато тази на Еврозоната ще се свие с 0.5%, според прогнози на МВФ.

Петдесет и девет процента смятат, че индексът Standard & Poor’s 500 ще се повиши до средата на годината, а 32% изразяват готовността си да купят повече доларови активи.

За сравнение според 43% от европейските инвеститори индексът Stoxx 50 ще завърши годината по-надолу от настоящите му нива, като едва 9% планират да увеличат евровите си експозиции.

Все повече нарастват положителните настроения за акциите, като 46% изразяват мнение, че те ще донесат най-висок доход за инвеститорите през тази година, което отново е най-високият процент от 2009-та насам. Тринадесет процента определят суровините като активите, които ще поскъпна най-много, а 12% избират златото. Според 11% валутите ще са най-доходоносни през 2012 година.

Облигациите се определят като най-лошия актив за тази година от тридесет и девет процента от анкетираните. Според 46% от участниците доходността по 10-годишните щатски облигации ще се повиши до средата на годината.

Мнозинството от инвеститорите са на мнение, че цените на златото и петрола ще са на по-високи нива през следващите шест месеца, както и индексът следящ представянето на азиатските пазари - MSCI Asian Pacific Index и британският FTSE 100.

Автор: Теодор Минчев

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg