Щатският фондов пазар остана на режим „изчакване"

940
Щатският фондов пазар остана на режим „изчакване

Пазарът не бе уверен в коя посока да поеме във вторник, докато инвеститорите преминаха на режим „изчакване". В сряда приключва двудневната среща на Федералния резерв и би трябвало да стане ясно дали (и какви) мерки за стимулиране на икономиката ще приложат централните банкери. Според мнозинството от анализаторите, Бен Бернанке и колегите му ще прибегнат до интервенции на пазара на държавни облигации, с цел да снижат още повече и без това рекордно ниските дългосрочни лихвени равнища.

Едва ли обаче ще бъде гласувана мащабна спасителна операция, подобно на плана, известен като Q2, който подкрепи пазара миналата година. Инвеститорите се стараят да са умерени в надеждите си, докато не откъсват поглед от развитието на драмата с Гърция.

Започналата среща на Федералния резерв вля доза ентусиазъм и бенчмарк индексите започнаха деня с позитивен тренд, но тревогите, че Гърция може и да не получи следващия транш финансова подкрепа, върнаха котировките на предишните им нива, като основните показатели затвориха сесията почти без промяна.

Държавната новинарска агенция на балканската държава излезе с новината, че представители на така наречената „тройка" - Европейския съюз, Европейската централна банка, и Международния валутен фонд, ще се върнат в Атина в началото на октомври, за да довършат прегледа си на гръцката икономика.

МФВ предупреди, че ако Старият континент не успее да овладее кризата, или ако американските законодатели не достигнат съгласие по фискалния план на САЩ, последиците за глобалната икономика ще са тежки.

В опит да овладее страховете, Гърция обеща допълнителни съкращения на публичния си сектор.

В крайна сметка обаче, посоката не бе ясна. Индексът S&P 500 „падна" с 0.2% до 1 202.09 пункта, докато Dow Jones Industrial Average се „вдигна" със 7.65 пункта, или 0.1%, до 11 408.66 пункта.

Индексът Morgan Stanley Cyclical, който включва компаниите, чието представяне е най-пряко зависимо от икономическия ръст, даде по-ясни индикации за настроението на пазара, като се сви с 1.6%. Акциите на най-големия глобален производител на алуминий Alcoa поевтиняха с 2.9 на сто до 11.25 долара, Hewlett-Packard отстъпиха с 1.9% до 22.47 долара, а книжата на иконата на строителната и минна техника, Caterpillar, „паднаха" с 1.1% до 83.66 долара.

Технологичният сектор донесе по-добри новини, като International Business Machines напреднаха с 0.9% до 174.72 долара, след като обявиха, че са на път да сключат споразумение с европейските власти, които разследват бизнес практиките на компанията.

Наистина, акциите на Oracle поевтиняха с 2.3% до 28.35 долара, но след края на търговската сесия върнаха 1.1% от стойността си до 28.66 долара. Софтуерният гигант публикува резултатите си за последното фискално тримесечие.

Apple продължиха победния си марш от последните седем дена, като добавиха още 0.4% към цената на дяловете си, до 413.45 долара. Разнесоха се слухове, че дружеството ще бъде добавено към Dow Jones Industrial Average. Ако това се случи обаче, тежестта на тези акции ще е непропорционално висока - 22% .

„Не сдържайте дъха си" - предупреждават анализатори на Bespoke Investment Group LLC в писмо до клиентите си - „Ако тези акции се добавят към показателя, той ще се превърне по-скоро в Dow Jones Industrial Apple".

Лошите новини за едни са очаквана вест за други. Докато инвеститорите тревожно се опитват да прозрат какво им крие бъдещето, златото отново се превърна в желано убежище.

Неслучайно книжата на Newmont Mining Corp. скочиха с 5.5% до 69.90 долара - най-високата цена, достигана от октомври 1987 г. насам. Според главния изпълнителен директор на най-големия производител на ценния метал в света, котировките на златото могат да се вдигнат до 2 000 долара на унция до края на годината и до 2 300 долара към декември 2012 година. В момента фючърсите с доставка декември струват по 1 809.10 долара на унция на пода на тържището Comex в Ню Йорк.

Сред разочарованията се нареди производителят на потребителски хранителни продукти ConAgra, който се оплака, че разходите за суровини може да скочат с до 10 на сто тази година, при предходна прогноза от 8%. Акциите на дружеството поевтиняха с 1.7% до 22.99 долара.

AT&T Inc пък се присъединиха към печелившите позиции, с покачване от едно на сто до 28.85 долара, а биофармацевтичният производител Celgene Corp скочи със 7.1 на сто до 65.56 долара, докато инвеститорите очакваха становището на европейските регулатори за медикамента срещу множествена склероза Revlimid.

Акциите на най-големия жилищен строител в САЩ - PulteGroup Inc., поскъпнаха с три на сто до 4.51 долара, след като UBS AG вдигнаха оценката си за дружеството и го нарекоха „атрактивно".

Във вторник, губещите позиции надвишиха печелившите в съотношение 1.891 към 1.099 на пода на Нюйоркската фондова борса, докато при Nasdaq формулата бе 1.823 към 702.

Източник: Глобал Маркетс

Подобни статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg