Щатският фондов пазар запази позитивната си инерция в петък

1063
Щатският фондов пазар запази позитивната си инерция в петък

Възходящата инерция на фондовия пазар се запази и в последния работен ден от седмицата, като на Dow Jones Industrial Average не му достигнаха едва 0.6% или 69 пункта, за да изтрие загубите, натрупани през годината.

Ориентираният към технологиите Nasdaq Composite нарасна с 0.6% до 2 622.31 пункта и завърши седмицата с общо покачване от 6.3% - най-силният скок от юли 2009 г. насам.

След като приветстваха решението на управителите на пет централни банки да влеят свежа ликвидност в европейската финансова система, единственото, от което имаха нужда инвеститорите, за да се заздрави крехкия им оптимизъм, е позитивна новина от губещата скорост щатска икономика.

И желанието им като по чудо се сбъдна.

Предварителният индекс на потребителското доверие на Thomson Reuters/University of Michigan успя да се покачи до 57.8 през септември спрямо 55.7 за август, при средна прогноза на анализаторите за 57 пункта.

Наистина, брокерите са наясно, че стойността на показателя е толкова ниска, че да се постигне ръст не е кой знае какъв подвиг, но калкулираният от пазара песимизъм в последно време се натрупа до такава степен, че всяка ситуация, която не звучи катастрофално, се счита за успех.

Затова и никой не се трогна особено, че на срещата си във Вроцлав, Полша, европейските финансови министри едва ли ще последват примера на централните банкери да подкрепят европейската икономика.

Дълговата криза връзва ръцете им и те не могат да си позволят да ползват традиционни инструменти, като намаляване на данъчната тежест, например, въпреки настояванията на щатския им колега Тимъти Гайтнър да преодолеят различията си и да облекчат „катастрофичния риск" от пазарите.

Инвеститорите не са убедени, че европейските проблеми са преодолени, но вече имат повод да се надяват, че поне засега най-лошите възможни сценарии са ако не зачеркнати, то отложени за известно време.

Натрупаният песимизъм започна малко по малко да се топи, като сред най-силно представилите се икономически сектори в петък се нареждаха производителите и търговците на потребителски стоки, със средно повишение от над 1.7%.

Най-голямата онлайн книжарница в света Amazon.com достигна рекордна цена за акциите си, откакто стана публично дружество през 1997 година. В последния работен ден от седмицата книжата на компанията скочиха с 5.5 на сто до 239.30 долара.

Дяловете от най-големия глобален производител на потребителски стоки Procter & Gamble също се оказаха успешен залог, като напреднаха с 2.5% до 64.33 долара - най-силното покачване от всички позиции, включени в Dow Jones Industrial Average.

Индустриалният гигант United Technologies, производител на хеликоптерите Sikorsky, загуби 0.2% от стойността на книжата си, до 75.50 долара. Според слухове, разпространени на пазара, но отхвърлени от говорителя на дружеството Джон Моран, компанията търси финансиране на стойност над 20 млрд. долара, чрез което да осъществи сделки за придобиване на компании. Сред потенциалните цели се споменават Rockwell Collins, чиито книжа скочиха със 7.8% до 56.21 долара, Goodrich Corp., с повишение от 7.4 на сто до 92.89 долара, Textron, които поскъпнаха с 6.8% до 18.63 долара, и Tyco International, които се вдигнаха с 3.1 на сто до 43.70 долара.

Денят обаче не бе успешен за всички - банковият сектор падна с 0.4%, като книжата на Bank of America отстъпиха с 1.4% до 7.23 долара, а на JPMorgan - с 1.1 на сто до 33.43 долара.

Поевтиняването на петрола се отрази на енергетиката, като компонента на S&P 500, следящ тази индустрия, се сви с 0.1%. Акциите на най-големия в света доставчик на услуги за добивната индустрия на „черното злато", Schlumberger Ltd, поевтиняха с 1.9% до 72.84 долара.

Призът за най-голямо разочарование за деня се печели от Research In Motion Ltd., чиито книжа се сринаха с 19% до 23.93 долара, след печално слаби резултати за тримесечието. Създателят на смартфоните BlackBerry губи позиции за сметка на iPhone на Apple и устройствата на Google, използващи софтуера Android. Research In Motion Ltd. са успели да пласират едва един от своите таблети PlayBook срещу всеки 46 iPad, продадени от Apple през последното тримесечие.

Брокерите могат да се отдадат на спокойна почивка събота и неделя, след една от най-успешните седмици напоследък. В петък, S&P 500 се покачи с 0.6% до 1 216.01 пункта, с което натрупа общо покачване за седмицата от 5.4 на сто, а Dow Jones Industrial Average добави 75.91 пункта към стойността си, или 0.7 на сто, до 11 509.09 пункта.

Източник: Глобал Маркетс

Подобни статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Коментари

Vowtair
# 0
21:05 | 11 May 2012
Begun, the great internet ecdtuaion has.
Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg