Щатският пазар може да не е с изпреварващ ръст догодина

604
Щатският пазар може да не е с изпреварващ ръст догодина

Настоящата седмица бе до момента най-добрата от дъното през март 2009 година за щатските пазари. С повишението на индексите обаче инвеститорите все по-често си задават въпроса може ли ръстът да продължи.

„Декември ще се доминира от решенията на законодателите през първите осем- девет дни“, според Крис Уолф от звеното за частно банкиране на Merrill Lynch.

Всички очакват с нетърпение да видят дали европейските лидери ще достигнат до консенсус относно мерките, които трябва да се предприемат за излизане от кризата, допълва още специалистът пред финансовото издание Yahoo! Finance.

Явно всяко положително решение от страна на европейските лидери ще бъде прието изключително добре и ще инициира ръст и за щатските пазари.

Все още няма ясни доказателства обаче, че ще станем свидетели на траен възходящ тренд. Като основна заплаха пред пазара се явява опасността от понижение на маржина на печалба на щатските компании, който може да е достигнал своя пик през изминалите тримесечия.

„Централните банки на практика казват, че икономическата активност се забавя“, според Уолф. Лихвите се понижават, а не се повишават, защото притесненията в момента засягат растежа, а не опасността от инфлация.

И докато за Уолф големите щатски компании с добър дивидент и мултинационален бизнес са все още привлекателни, анализаторът не изключва наличието на период на нагласяне към новата действителност на пазара, както и пренасочване на инвестициите към качествени активи.

Казано с други думи щатският пазар може да не запази тенденцията си на изпреварващ останалите в своето представяне през следващата година.

Уолф препоръчва един умерен баланс между щатски активи и такива от развиващите се страни като Китай, като вижда наличието вече на добри възможности и в Европа.

Автор: Теодор Минчев

Подобни статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg