Щатският пазар най-добрият избор?

699
Щатският пазар най-добрият избор?

Проблемите отвъд границите на САЩ, като тези в Гърция, както и опасенията, че японската икономика няма да излезе скоро от рецесията правят щатските пазари да изглеждат все по-добре в очите на инвеститорите, пише изданието The Wall Street Journal.

Ръстът на индексите през последните месеци на най-големия световен фондов пазар доведоха до това индексът на сините чипове Dow Jones Industrial Average да се оттласне с 60% от своето дъно.

В същото време, щатската икономика продължава да проявява признаци на съживяване. Корпоративните печалби, ключов фактор за повишението на всяка една фондова борса, продължават да сочат значително подобрение.

Те се възстановяват със скорост над очакванията на инвеститорите, което предопределя и силния ръст на щатските индекси.

Междувременно цените на акциите в сравнение с очакваните печалби, правят едни изключително ниски съотношения цена-печалба за щатските компании, близки до исторически най-ниските им стойности.

Трябва да се подчертае факта, че 72% от компаниите от широкия S&P 500 са регистрирали ръст в печалбите си по-голям от очакванията на анализаторите. Това е третият най-голям подобен процент от 1994 година насам.

Въпреки добрите фактори съпътстващи щатската икономика, инвеститорите напоследък гледаха с по-добри очи на международните пазари и особено на тези от развиващите се пазари, като Китай.

Негативните новини, идващи от останалите региони, като Европа например, също поставят щатските пазари в относително по-добро положение. Кредитната криза на „стария континент" стартирала от Гърция, все в по-голяма степен пъди инвеститорите и ги кара да продават своите експозиции в региона.

Много икономисти вярват, че щатската икономика постепенно започва да изпреварва останалите водещи такива в своето възстановяване. Това е друг фактор, който се сочи на инвеститорите, за това да изберат щатските пазари.

Брутният вътрешен продукт на САЩ се очаква да регистрира ръст от 3.4% през тази година и 3.1% през следващата. Междувременно японската икономика се очаква да нарасне с 2.3% през тази и с 1.9% през следващата.

В Европа ръстът ще бъде дори по-слаб, като той се прогнозира да е при нива от 1.6% през тази и 2.1% през следващата.

Разбира се, пред развитието на щатската икономика все още има редица опасности, като огромният бюджетен дефицит на страната. Подобни проблеми, обаче, явно имат и водещи европейски икономики като Великобритания и Франция, което не ги прави по-добър избор, пише още финансовото издание.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg