Ще има ли януарски ефект?

1755
Ще има ли януарски ефект?

Фондовият пазар в САЩ предстои да тества феноменът „януарски ефект", изразяващ се в поскъпване на активите през първия месец от новата година. Инвеститори и анализатори обаче, като че ли се чудят дали това ще се случи през тази година.

И докато последните се чудят, фючърсите на щатските индекси подсказват отваряне на положителна територия. Тези на широкият S&P 500 се търгуват с повишение от 0.7%.

Това пък даде положителен тон и за представянето на европейските борси. Като че ли сред малкото изключение отново е родната борса, където индексите ни са на отрицателна територия до момента, макар и минимални.

По своята същност януарския ефект се проявява, като резултат от покупки от инвеститори, приключили своите портфейли в края на предходната година. Обикновено такива са институционални инвеститори, решили да осчетоводят своите годишни резултати. Продажбите се правят до голяма степен и с данъчни цели.

Януарски ефект на щатските пазари наблюдавахме и през изминалата година, въпреки, че само месец по-късно индексите достигнаха 12-годишен минимум.

Независимо от това обаче, последвали покупки допринесоха за това те да регистрират най-доброто си годишно представяне от 2003 година насам.

Според възприятията и историческото представяне се смята, че ако първите пет търговски сесии индексите регистрират ръст, то те ще завършат първия месец на годината на плюс, както и цялата такава.

Много специалисти обаче, изразяват опасения, че лошото развитие на щатската икономика и кризата могат да изиграят лоша шега и да не станем свидетели на подобен ефект през първия месец на новата година.

Други опасения са, че дори и при положително развитие на икономиката и данните за заетостта в най-голямата световна икономика, индексите отново могат да отбележат понижение, в очакване на повишение на лихвите от страна на Фед, по-нататък през годината.

Януарския ефект може да бъде заплашен и от тримесечните и годишните резултати на щатските компании. Инвеститорите до голяма степен са заложили в настоящите нива на акциите големи очаквания за резултатите на водещите компании. Евентуални разочарования могат да изпратят целия пазар надолу.

Въпреки всичко казано дотук, ако наблюдаваме януарски ефект, то акциите на много компании (особено на малки и средноголеми такива), могат да регистрират силни повишения.

Материалът е с аналитичен характер! Написаното не е препоръка за търговия с финансови инструменти!

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg