Силата на долара засега не позволява растеж на златото и петрола

798
Силата на долара засега не позволява растеж на златото и петрола

Златото остана стабилно днес, но под натиск, тъй като доларът задържа печалбите си от вчера, което доведе до спад на метала и петрола като алтернативни инвестиции. Спот цената днес сутринта беше 900.50/901.50 долара, което е минимално над нивата на затваряне вчера в Ню Йорк от 899.65/901.05 долара за тройунция.

Силата на долара и слабостта на петрола са два силно негативни в момента фактори за златото. Едно продължение на тези тенденции би могло да доведе до поевтиняване на метала към подкрепите от 880 и 850 долара за тройунция. Златото загуби вече 35 долара от достигнатия миналата седмица едномесечен връх на 935.30 долара за тройунция.

Цената на петрола спадна днес, но остана над 130 долара за барел по време на азиатската търговия, сред нарастващите опасения за намаление на потреблението на бензин в САЩ, вследствие на рекордните нива. Американският фючърс на лекия суров петрол със срок на доставка месец юли загуби 77 цента до 130.26 долара за барел.

Контрактът вчера спечели 2.18 долара до 131.03 долара за барел. Лондонският фючърс на сорта Брент със срок на доставка също месец юли поевтиня с 80 цента до 130.13 долара за барел след приключване вчера на 130.93 долара при растеж за деня от 2.62 долара. Според специалисти спадът от последните дни е нормалната волатилност, която може да се породи от съобщенията за по-слабо търсене в САЩ.

Цената на петрола вече достигна нива, при които засяга негативно търсенето. В момента пазарите очакват излизащите днес данни за запасите в САЩ, които ще бъдат публикувани ден по-късно заради официалния празник в понеделник. Междувременно министър-председателят на Великобритания Гордън Браун предупреди, че светът е изправен пред огромен петролен шок и това изисква обстойна международна стратегия за справяне с проблема. Предупреждението на английския премиер идва само ден, след като президентът на Франция Никола Саркози поиска намаление на потребителските акцизи върху горивата за цяла Европа.

Злато – технически анализ

Силна подкрепа остава 890, което е 23% корекция на спада 1030-845 и 890 и ниво, което дълго време ограничаваше покачванията, но сега цената се задържа трайно над него. Нивото се очертава като ключово, защото вчера беше тествано и отново доказа издръжливостта си. Следваща подкрепа е дъното на 860, следвана от най-ниската стойност за годината при 845 долара за тройунция.

Първа съпротива е загубената битка при 916, което е 38% корекция на споменатото поевтиняване. Необходимо е завръщане на търговията над това ниво, за да се възобнови покачването. Следващи съпротиви са 938 и 960, които са съответно 50 и 62% корекции на същия спад 1030-845 и трудно ще бъдат преодолени с лекота. По-нагоре съпротива има при 983.

Силна подкрепа е 890, а силна съпротива 936 и до излизането извън тези граници трудно може да се определи посоката на следващото по-силно движение. В момента цената тества долната граница на “неутралната” територия 890-936.

Съпротиви 916 938 960
Подкрепи 890 860 845

Веселин Калчев
Финансов анализатор
ФК “Логос-ТМ” АД

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg

На фокус

Иновативни технологии за интелигентно почистване на подове у дома

Новата прахосмукачка-робот Roomba i7+ не само обича, но е и...