Силен спад при петрола златото и среброто през тази седмица

556
Силен спад при петрола златото и среброто през тази седмица

Цената на суровия петрол загуби над 1 долар за барел в петък в резултат на продължаващото поскъпване на долара спрямо останалите основни валути.

Така от постигнатия си на 11 юли исторически рекорд при ниво от 147.27 долара за барел, ценната суровина е загубила 23%.

Индексът следящ представянето на щатската валута спрямо кошница от шест основни валути се повиши до най-високата му стойност от януари насам.

Суровият петрол с доставка през септември поевтиня с 1.24 долара, или 1.1% до ниво от 113.77 долара късно по време на търговията си в петък.

Моментно през седмицата ценната суровина отбеляза най-ниска стойност от 111.34 долара за барел, или най-ниската му стойност от 1 май насам.

Покриване на опции са били друга причина за засиления спад в цената на петрола през тази седмица, коментират още специалистите.

Друга причина допринесла за поевтиняването на "черното злато" са данните за намаленото потребление на бензин в САЩ, което се е понижило с 2.1% за първите седем месеца на годината, в сравнение със същите на миналата такава.

Цената на бензина загуби 0.7 цента от стойността си, за да завърши седмицата при ниво от 3.771 долара за галон.

На 17 юли цената на горивото достигна рекордните в историята си 4.114 долара за галон.

Междувременно през седмицата стана ясно, че европейската икономика е отбелязала първото си тримесечно понижение от почти десетилетие насам. Тя се е свила с 0.2% през второто тримесечие на годината, след като през първото отбеляза ръст от 0.7%.

Много анализатори се опасяват, че търсенето в Азия ще отбележи значителен спад след края на провежданите в Китай олимпийски игри.

Рисковете за развитието на световната икономика е друг сериозен фактор, който натежава върху цената на петрола и останалите суровини, които също не се представяха особено убедително през настоящата седмица.

Значителен спад отбеляза и цената на златото за седмицата. Тя отбеляза най-голямото си седмично понижение от 25 години насам. Благородния метал загуби 8.2% през тази седмица.

Подобно бе положението и при среброто, което се понижи дори с повече, като поевтиня с 14% само през тази седмица.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg