Силна корелация между политиката и богатството в Китай

1339
Силна корелация между политиката и богатството в Китай

Седемдесетте най-богати члена на управляващата китайска народна партия са със сумарно богатство, изпреварващо това на всички 535 члена на щатския конгрес, президента на САЩ и деветте члена на Върховния щатски съд.

Сумарното богатство на посочените китайски делегати в Конгреса на Китайската народна партия, се повишило до 89.8 млрд. долара през изминалата година, или повишение от 11.5 млрд. долара спрямо година по-рано.

За сравнение 660-те водещи политически представители в САЩ са с общо богатство в размер на 7.5 млрд. долара.

Разликата изглежда още по-голяма на фона на диспропорцията между доходите на населението в двете страни и стандарта на живот. В САЩ БВП на човек от населението е при ниво от 37 527 долара през 2010-та година, на фона на едва 2 425 долара в Китай.

„Налице е изключителна обвързаност между богатството и политиката“, коментира Кенет Либертал, директор на John L. Thornton China Center, цитиран от Bloomberg. Това неимоверно повишава недоволството в страната, допълва още той.

Членове на Конгреса на водещата партия в страната са някои от най-богатите и могъщи хора. Срещата на конгреса, състоящ се от близо 3000 члена, продължава седмица и половина, а той се определя като едно от най-важните политически събития в страната.

В конгреса влизат имена като Жонг Куингхой, ръководител на производителят на безалкохолни напитки Hangzhou Wahaha Group, който е вторият най-богат човек в страната, както и изпълнителната директорка на Longfor Properties, най-богатата жена в света.

Водещите политически лидери, като президентът Ху Джинтао, не предоставят данни за личното си богатство и това на техните семейства.

Китайската икономика изпревари японската като втората най-голяма в света през 2010 година, което съдейства за значителното повишение на богатството на управляващите лидери в страната.

Най-богатите 2% от Китайската народна партия – 60 човека са със средно богатство от 1.44 млрд. долара на човека. За сравнение, същият процент от щатския Конгрес са със сумарно богатство от 323 млн. долара.

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg