Силните данни от САЩ навредиха на златото, слабото търсене доведе до поевтиняване на петрола

412
Силните данни от САЩ навредиха на златото, слабото търсене доведе до поевтиняване на петрола

Спот цената на златото достигна в петък едноседмично дъно, заради ралито на долара, което дойде след доклад, показал по-високи стойности на инфлацията при потребителите в САЩ.

Въпреки че покачването на цените на производителите и потребителите повишава атрактивността на златото като защита срещу инфлацията, краткосрочните перспективи пред метала зависят от силата на долара, който растеше през последните дни, тъй като се оказа, че американската икономика се намира в по-добро състояние.

В петък златото спадна до 787.60 долара, което е най-ниско ниво след 6 декември и се котираше в края на деня на 792.70/793.50 долара срещу нива на затваряне в четвъртък от 797.10/797.70 долара за унция. Загубите на благородния метал след 28-годишния връх на 845.40 долара в началото на ноември са вече в размер на повече от 6% и се дължат на прибирането на печалби от инвеститори и спекуланти преди края на годината. В момента поевтиняването се дължи и на спада на цените на петрола, тъй като златото има връзка с инфлацията, породена от петрола.

Петролът също загуби позиции в петък, тъй като според анализатори бъдещото търсене ще намалее в следствие на сегашната криза на кредитните пазари, както и заради скорошните рекордни цени. Международната агенция за енергетика намали прогнозите си за търсенето в края на 2007 година, защото последните покачвания до рекордни нива са оказали влияние върху потребителите. Що се отнася обаче до 2008 година, агенцията увеличи прогнозите си за търсенето.

Изводът, който направиха анализаторите е, че през сегашното четвърто тримесечие в крайна сметка дефицитът между предлагането и търсенето ще се окаже от около само 40 000 барела на ден по време, когато не е необичайно да е и 1 милион барела на ден. В края на деня в Ню Йорк фючърсът на лекия суров петрол със срок на доставка месец януари спадна с 1.07 долара до 91.20 долара за барел. Английският фючърс на сорта брент загуби 27 цента и се котираше на 91.85 долара за барел.

Злато – технически анализ

Съпротива са нивата на 800 долара, над които златото трудно се задържа. Следва върхът от сряда на 817, чийто пробив на този етап изглежда малко вероятен. По-нагоре съпротива е върхът от 26 ноември на 836.

В посока надолу подкрепа е 787, откъдето преминава 50-дневната пълзяща средна и ниво, което ограничи спада в петък. След това подкрепи са 767 и 744, които са съответно 38 и 50 процента корекции на голямото покачване 642-745.

Съпротиви817836845
Подкрепи 787767744


Веселин Калчев
Финансов анализатор
ФК “Логос-ТМ” АД

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg