Силно волатилна сесия за Уолстрийт

843
Силно волатилна сесия за Уолстрийт

В началото на търговията в понеделник акциите на Уолстрийт се повишиха след като инвеститорите придобиха по-големи надежди, че корпоративните печалби ще продължат да се подобряват и слабият долар ще доведе до ръст в цената на петрола.

Печалбата за третото тримесечие на Verizon Communications Inc. е паднала с по-малко от очакванията. Тя е намаляла до 1.18 млрд. долара, или 41 цента на акция през третото тримесечие, в сравнение с 1.67 млрд. долара, или 59 цента на акция, през същия период година по-рано. Приходите са нараснали с 10.2% до 27.27 млрд. долара от 24.75 млрд. сравнено с тримесечието година по-рано, подпомогнато от покупката по-рано тази година на селския мобилен оператор ALLtel.

Преди началото на сесията стана ясно, че един от най-големите ипотечни кредитори в САЩ Capmark Financial е подал молба за защита от фалит. Сред собствениците на финансовата група са Kohlberg Kravis Roberts, Goldman Sachs Capital Partners, Five Mile Capital и GMAC LLC. Към края на юни компанията обяви активи на стойност 20.1 млрд. долара и пасиви за 21 млрд. долара.

Ранните печалби в цените на петрола и другите суровини избутаха акциите на енергийните компании и тези от сектора на материалите. Но в последствие засилването на долара и тревогите около прегряване на пазара се отразиха негативно върху акциите. Те започнаха деня по-високо, но рязко обърнаха посоката в ранната търговия, тъй като лихвените проценти се повишиха и възстановяването в стойността на долара блокира ралито на акциите.

Рязкото колебание в стойността на долара срещу другите валути често изпращаше цените на суровините нагоре или надолу. Тъй като повечето суровини са котирани в долари, те стават по-атрактивни за инвеститорите извън САЩ, когато доларът е слаб и съответно по-скъпи, когато доларът се засилва.

Технологичните акции успяха да се наложат по-добре отколкото други сегменти на пазара след като Marvell Technology Group Ltd., който произвежда чипове, използвани в телефонните мрежи, повиши прогнозите си за печалба за третото фискално тримесечие. Това помогна на технологично ориентирания Nasdaq composite index да лимитира своите загуби, подпомогнато също и от увеличените продажби на RadioShack Corp, които надминават очакванията.

Финансовите акции отбелязаха някои от най-големите загуби, тъй като анализатори намалиха своите рейтинги на някои регионални банки и трейдърите са притеснени от това какво може да се случи, ако регулаторите се опитат да наложат правила, свързани с размера на финансовите институции. Анализаторът на Rochdale Securities bank Ричард Боув понижи рейтинга на Fifth Third Bancorp, SunTrust Banks Inc. и US Bancorp, което се отрази негативно върху финансовия сектор.

Рязкото колебание във валутните пазари и тези на суровини, бяха причина Dow Jones да се движи в диапазон от 200 пункта, завършвайки накрая със загуба от 104 пункта. Dow загуби 1.05% до 9.867.96, широкият бенчмарк S&P 500 се понижи с 1.17% до 1.066.94, а технологичният Nasdaq, благодарение на добрите отчети на компаниите компоненти, падна с 0.59% до 2.141.85 пункта.

Таня Атанасова, инвестиционен консултант, Global Markets Ltd.

Използвани са публично достъпни източници на информация

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg