Скромни загуби за американските индекси вчера

525
Скромни загуби за американските индекси вчера

Акциите отвориха на по-високи нива през последния ден от тримесечието, след като правителствен доклад за БВП подсказа, че рецесията свършва. Въпреки по-добрите данни, индексите в края на сесията отбелязаха малки загуби в очакване на днешните макро новини за месец август.

Последните данни на Министерството на търговията относно БВП за второто тримесечие показа, че икономиката се е понижила само със 0.7% през пролетта. Новите данни бяха по-добри от очаквания 1.1% спад от икономистите. По време на сесията във вторник, инвеститорите започнаха да разпродават поради изненадващия спад в потребителското доверие, което породи нови съмнения за скоростта на икономическо възстановяване.

В момента потребителските разходи, които са част от БВП на страната, са опората на икономическия растеж. До момента те показват сигнали за съживяване и че икономиката преминава от период на рецесия към възстановяване. Въпросът е дали това възстановяване ще бъде стабилно.

Докато инвеститорите очакват да бъдат обявени официалните данни за броя на загубените работи места през септември, вчерашният предварителен доклад даде на инвеститорите ново доказателство, че в момента това е може би е основният проблем пред икономиката. ADP National Employment Report показа, че заетите са намалели с 254,000 през септември, следвайки загубените 277,000 работни места през август. Това е най-малката загуба от юли 2008 г. насам, но данните са по-лоши от очакваните 200,000.

Ден преди това Wall Street Journal обяви, че според очакванията на анализаторите, печалбите за третото тримесечие ще победят прогнозите. Ако погледнем резултатите за първото тримесечие, които макар и отрицателни, не бяха толкова лоши, колкото очакванията. Точно това провокира началото на ралито през март месец. В момента повечето инвеститори са наясно и приемат, че данните, които ще бъдат обявени с началото на новия Earnings Season, ще са по-ниски от тези за същото тримесечие миналата година. Една от основните причини, че пазарът ще продължи ралито си е, че очакванията за икономиката и корпоративните печалби бяха на толкова ниски нива, че борсата беше способнa да се повиши дори и при умерено добри новини, което е сигурно, че ще се повтори и при предстоящия Earnings Season.

Икономическите данни, след като бяха мрачни месеци наред, следвайки финансовия колапс година по-рано, започват да показват окуражаващи сигнали в редица сектори. Днес очакваме да бъдат обявени множество макро данни, като се започне от броя на новоподадените молби за получаване на помощи при безработица за миналата седмица, размерът на потребителските разходи и спестявания за предходния месец, предстоящите продажби на жилища, разходите за строителство и изграждане за последния месец, общо продажбите на транспортни средства за предходния месец, ISM Manufacturing PMI, които ще дадат старт на новото тримесечие и ще покажат посоката на пазара.

Вчера пазарите завършиха на следните нива: Dow Jones загуби 0.31% до 9,712.28, широкият бенчмарк S&P 500 се понижи с 0.33% до 1,057.07 точки и технологичният Nasdaq завърши почти без промяна, -0.08% до 2,122.42.

Таня Атанасова, инвестиционен консултант, Global Markets Ltd.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg