Слаб растеж на златото и петрола след нарасналото напрежение в Близкия Изток

393
Слаб растеж на златото и петрола след нарасналото напрежение в Близкия Изток

Златото и днес нараства при продължаващи покупки заради опасенията свързани с тестовете на ирански ракети и вероятността напрежението между Запада и Техеран да ескалира заради ядрената програма на ислямската държава. Металът нарасна с повече от 8% спрямо шест седмичното дъно в средата на юни на 856.80 долара за тройунция.

Дилърите днес забелязаха покупки от Индия, но нарастването може да остане ограничено, тъй като тестовете на Иран не доведоха до растеж на петрола, каквито бяха опасенията. Спот цената на метала е 929.00/930.00 долара спрямо нива на затваряне вчера в Ню Йорк от 926.90/928.10 долара за тройунция, когато беше налице растеж от 5 долара.

Очакванията са за търговия в рейндж като за днес по-вероятно е да има покачване и тест на нивата от 935/936 долара за тройунция. Вчера Иран изстреля 9 ракети и предупреди САЩ и Израел, че е готов да отговори на атаки свързани с ядрената му програма. Вашингтон от своя страна предупреди Техеран да не извършва повторни тестове. Геополитическото напрежение повишава привлекателността на златото във времена на несигурност.

Силата на петрола също му оказва подкрепа, защото тогава нараства ролята му на средство за защита срещу инфлацията, докато слабост на долара го прави по-привлекателна алтернативна инвестиция. Днешните покупки на бижутери от Индия, както и пробива на нивата от 925 долара ще доведат най-вероятно до тест на зоната около 936 долара, а след това и на ключовото ниво на 946 долара за тройунция. При наличието на голяма несигурност на пазарите, волатилността през следващите дни вероятно ще нарасне.

Петролът нарасна по време на азиатската търговия, получавайки подкрепа от тестовете на ракети в Иран, които могат да поразят Израел. Американският контракт на лекия суров петрол със срок на доставка месец август спечели 63 цента до 136.68 долара за барел след затваряне вчера на 136.05 долара за барел. Английският фючърс на сорта Брент със срок на доставка също месец август напредна с 51 цента до 137.09 долара за барел след покачване вчера от 15 цента до 136.58 долара за барел.

Специалисти очакват ново покачване в посока 150 долара, но засега предвиждат рейндж в зоната 130/140 долара за барел. Цената при всички положения ще получава подкрепа заради нарасналите опасения за евентуална война с Иран. Във вторник, помощник на върховния лидер Аятолах Али Каменей предупреди, че Иран първо ще атакува Израел и американския флот в залива при удар от страна на САЩ. Вашингтон, Израел и Русия пренебрегнаха в сряда възможността за въоръжен конфликт с Иран.

Също в сряда, лидерите от Г-8 се ангажираха по време на срещата в Япония да подобрят прозрачността и баланса на търсенето и предлагането на петрол като за целта ще увеличат диалога между държавите производители и потребители на петрол. Междувременно министерството на енергетиката в САЩ обяви седмичните данни за нивата на запасите от които стана ясно, че тези на суров петрол са спаднали с 5.9 милиона барела в седмицата до 4 юли при очаквания за намаление от 2.1 милона барела.

Петрол – технически анализ

При покачване съпротиви ще са бившите бариери на 137.25, 138.90 и 140.55, които са преодолените 38, 50 и 62 процента корекции на повишението 131.96-145.79.
Подкрепа е 135.10, което засега ограничава пропадането. Пробив на това ниво ще доведе до тест на зоната около 132, където се намира важното дъно от 25 юни като преди това има междинна подкрепа на 133.70.

Отдел “Анализи валутни пазари”, ФК “Логос-ТМ” АД

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg