Слаба обвързаност между родните и международните индекси от началото на годината

928
Слаба обвързаност между родните и международните индекси от началото на годината

Спадът на родните индекси много често се обяснява с понижението на световните. Дали обаче обвързаността на движението на родния пазар е в такъв синхрон с движението на световните - и да, и не.

Вчера щатските и азиатските индекси завършиха деня значително на положителна територия. Поради по-ранното си затваряне обаче, европейските индекси не съумяха да приключат по този начин.

Днес основните европейски индекси регистрираха значителни повишения, компенсиращи до голяма степен вчерашния им спад. Индексът DAX 30 добави близо 6% към стойността си, докато френският САС 40 се повиши с 5.1%, а британският FTSE 100 добави 4.3%.

Въз основа на затварянето вчера днес преди стартирането на борсовата сесия родните инвеститори бяха положително настроени.

И в действителност те стартираха деня силно нагоре, но разпродажби впоследствие ги изпратиха отново на "червено" и то значително, като индексът на сините чипове SOFIX завърши с понижение от 4.4%, а широкият BG40 загуби 1.8%, като покупки в края на деня ги избавиха дори от по-голям спад.

На положителна територия приключиха деня останалите основни индекси в региона, като тези на съседната ни Румъния добавиха по над 2% към стойността си, като повишения отбелязаха още борсовите индекси в Унгария с 3.7%, Русия с 4.8% и останалите регионални пазари.

Изследване на Profit.bg, представено в таблицата по-долу, сочи една притеснителна тенденция на не особена обвързаност на родните индекси с водещите световни индекси.

Проучването сочи, че от началото на годината индексът SOFIX е завършил единствено един ден на положителна територия и това е било на 17 януари. Очакванията за януарски ефект на родния фондов пазар, наблюдаван през последните няколко години, не само че са на път да не се оправдаят, но съществува и опасност първият месец на настоящата година да е месецът с най-лошо представяне на индексите в историята им.

За сравнение, индексът на водещите американски компании - Dow Jones се е повишавал в шест дни от началото на годината и спадал в девет, докато японският основен Nikkei 225 е нараствал в 5 и се е понижавал през осем търговски сесии.

По четири повишения от началото на годината са регистрирали още немският DAX и британският FTSE.

Силното понижение на родните индекси от началото на годината определено може да се каже, че не се обуславя от фундаментални фактори или от очаквания за рецесия на родната икономика, или лоши тримесечни отчети, които инвеститорите с интерес очакват да видят.

Може спокойно да се каже, че то е предизвикано от ефекта на доминото, или на "снежната топка, търкулната по склон".

Отливът на чуждестранни инвеститори, на фона на относително малкия размер на родния ни фондов пазар, доведе до понижение, последвано от продажби на фондове, предизвикано от паническо обратно изкупуване на дялове от инвеститори със слаби нерви.

Когато към този микс се добавят и изискванията на финансовите институции към хората с репо-сделки, голяма част от коитоса принудени да закриват част от позициите си, можем и да дадем отговор на въпроса "Какво се случва на родната борса?".

 

ДатаDJIANIKKEIDAXFTSESOFIX
2-
---
3+
-+-
4-----
7+-+--
8-+++-
9++---
10+----
11--+--
14+
++-
15-----
16-----
17-+--+
18-+---
21
----
22---+-
23++---

- понижение за деня

+ повишение за деня

* Автори - Кристиян Костов и Теодор Минчев

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg