Слаба търговия на петролните пазари

743
Слаба търговия на петролните пазари

Цените на петрола останаха почти без промяна в петък, след като растежът на американските фондови пазари неутрализира негативното влияние на данните за безработицата в САЩ, която достигна най-високата си стойност за последните 26 години.

Американският лек суров петрол със срок на доставка месец октомври поскъпна минимално с 6 цента до 68.02 долара за барел. Лондонският Брент падна с 30 цента до 66.82 долара за барел.

Дългоочакваните данни за безработицата в САЩ предоставиха противоречива информация на пазарните участници и затова и ефектът им върху стойността на черното злато беше минимален.

Цените на петрола се движат в широкия диапазон между 65 и 75 долара за барел от началото на август след поредицата от противоречиви сигнали за състоянието на глобалната икономика и перспективите за възстановяването на потреблението на енергийни източници.

Високите нива на запасите от суровината в най-големите потребителки на петрол е повод за безпокойство за Организацията на страните производителки на петрол (ОПЕК) и пазарните участници с интерес ще следят дали картелът ще намали квотите за глобалните доставки на петрол на срещата си във Виена в сряда. Според експертите на ОПЕК, засега няма нужда от намаляване на производството, съобщиха информационните агенции в петък.

Златото се търгуваше почти без промяна в петък след силното си поскъпване през изминалата седмица. Спот цената на метала завърши деня почти без промяна на 994 долара за тройунция. Перспективите за спад на фондовите пазари и опасенията от инфлация след огромните пакети от стимули за глобалната икономика накараха инвеститорите да заложат на сигурността на благородния метал и цените му достигнаха най-високите си стойности от февруари месец насам през изминалата седмица.

Редица анализатори очакваха срив на цените в петък, който не се материализира заради спада на щатският долар след данните за безработицата в САЩ. Зелените пари са алтернативна инвестиция на благородния метал. Все пак спада на физическите активи на златните фондове показва намаляване на инвеститорския интерес към метала. Най-големият златен фонд света, нюйоркският SPDR Gold Trust, отчете спад на запасите си с половин процент до 1077.63 тона в четвъртък.

Петрол - технически анализ

Първа съпротива пред растежа на черното злато е 76.73-38.2% корекция на спада от 147.23 до 33.15. Следват 90.19 и 103.65-50% и 61.8% корекции на същото движение. Първа подкрепа за петрола е 58.35-най-ниска стойност от 15.05.2009, следвана от дъното от 21.04.2009 на 53.08, и най-ниската стойност от 18.02.2009 на 46.73.

Отдел "Анализи валутни пазари", ФК "Логос-ТМ" АД

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg