Слабостта на световната икономика не позволява поскъпване на петрола

530
Слабостта на световната икономика не позволява поскъпване на петрола

Петролът падна с повече от един долар днес - до нива под 88 долара за барел, тъй като серията от спасителни мерки на банкерите по света не премахнаха страховете за предстояща рецесия на световната икономика.

Много по-голям от очакваното растеж на запасите на петрол и бензин в САЩ подчертаха опасенията, че икономическата криза е засегнала търсенето – аргумент, който доведе и до спад с 60 долара от рекордните стойности над 147 долара за барел, достигнати през месец юли.

Американският фючърс на лекия суров петрол със срок на доставка месец ноември загуби 1.13 долара, до 87.82 долара за барел, а вчера падна до 10-месечно дъно на 86.05 долара за барел, като впоследствие възвърна част от претърпените загуби. Контрактите на сорта Брент паднаха с 88 цента, до 83.48 долара за барел.

Вчерашните последни засега действия на централните банки отново не помогнаха на пазарите, а настроенията се влошиха допълнително от новината, че МВФ счита, че световната икономика ще претърпи значителен спад, като в момента американската и европейската икономика или вече са навлезли, или всеки момент ще навлязат в рецесия.

Златото поевтинява днес, докато инвеститорите теглят печалби от ралито в сряда. В същото време златните активи на най-големия световен фонд достигнаха нови рекордни стойности, породени от покупките, търсещи сигурност.

Спот цената е 905.30 долара за тройунция, което е спад от 1.20 долара спрямо нивата на затваряне вчера в Ню Йорк, когато беше налице растеж до 920 долара за тройунция - най-високо ниво след 29 септември и което се дължеше на координираните действия на централните банки да намалят лихвите, които обаче не успокоиха пазарите.

Петрол – технически анализ

Първа съпротива е низходящата трендлиния от последните часове, минаваща текущо през 89.10. Следват 90 и върхът от вторник на 92.96. Подкрепа засега е 87.30, следвана от вчерашното 10-месечно дъно на 86.

Отдел “Анализи валутни пазари”,
ФК “Логос-ТМ” АД

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg