След фалитите на банки следват фалити на компании

445
След фалитите на банки следват фалити на компании

Ситуацията може да се окаже "истински неуютна", прогнозира преди няколко седмици британският нобелов лауреат Клейв Грейнджър. В последно време развитието на кризата стана лавинообразно, така че загрижеността на английския икономист е напълно основателна, коментира "Handelsblatt".

"През изминалите няколко години ръстът на световната икономика беше над своя дългосрочен тренд, сега- в през близките няколко години, той ще се спусне под него", прогнозира икономическият съветник на правителството на Германия Беатрис Ведер ди Мауро.

Много американски икономисти също предвиждат дългогодишен период на корекция и въпреки настоящата финансова криза предупреждават, че не трябва да се обвиняват съвременните финансови инструменти. Една от причините за грандиозния ръст на благосъстоянието през последните десетилетия е именно либерализцията на международните финансови пазари.

"Независимо от финансовите кризи в Южна Америка, Азия и Русия, последните около 15 години бяха забележителни от гледна точка на благосъстоянието не само в развиващите се страни, но и по целия свят", коментира Гари Хуфбаер от Peterson Institute for International Economics, "Сравнете рейтинга на хилядата водещи световни компании за 1980 г. с настоящите и ще видите, че той се е обновил практически наполовина. Това не би било възможно, ако фирмите нямаха достъп до венчър капитала, пазара на акции и конкурентния банков сектор".

Дейвид Смик също отбелязва, че от началото на 80-те години около 1 млрд. души излязоха от официалната статистика на бедността благодарение на свободното движение на капитали. "От това, че кредитните пазари не функционират, страда цялата икономика. Вследствие на това намаляват темповете на растеж и се повишава нивото на безработицата", предупреди и ръководителят на ФЕД Бен Бернанке.

От началото на кредитната криза в САЩ обаче времето на безграничните запаси на ликвидни средства във финансовата система останаха в миналото, а царящият на Уолстийт хаос направи пазара още по-неплатежоспособен. До сега банките отписаха 600 млрд. долара загуби и това е само началото. При перспективата от задълбочаване на кредитния дефицит, те ще се опитат да запазят собствената си ликвидност. Вследствие- финансовите пазари ще останат неустойчиви, броят на фалиралите компании ще се увеличи, а световният икономически растеж ще забави темповете си.

Тази песимистична прогноза споделя и икономистът от Economist Intelligence Unit Робин Бю. "През 2008 г. пострадаха банките, през 2009 г. ще страда реалната икономика", смята той, "Дори когато кризата бъде преодоляна, няма да видим никога повече ръст като този през 2004-2007 г.".

Дейвид Оуен от Dresdner Kleinwort дори прогнозира, че до края на годината Франция и Испания ще изпаднат в рецесия, а след това ще бъдат последвани от САЩ и Великобритания.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg