Смесени икономически и корпоративни резултати

526
Смесени икономически и корпоративни резултати

Повечето от основните американски индекси загубиха около половин процент от стойността си по време на търговията във вторник. Индексът на сините чипове Dow Jones загуби 0.5% до 10 041.48, но въпреки това все още е над психологическата бариера от 10 000 пункта. Технологичният Nasdaq се понижи с 0.59% до 2 163.47, а широкият бенчмарк S&P500 падна с 0.62% до 1 091.06.

Преди отваряне на пазара станахме свидетели на дългоочакваните макроновини за инфлацията през последния месец и някои показатели от жилищния сектор. Министерството на труда заяви във вторник, че индексът на потребителските цени е паднал с 0.6% през последния месец, икономистите на Уолстрийт очакваха данните да останат без промяна. Спадът идва след рязкото покачване през август. За последните 12 месеца, индексът е намалял с 4.8%, повече от очакванията от анализаторите и десети пореден месец на понижение.

Цените на едро са се понижили неочаквано през септември, което се дължи на по-ниските разходи за енергия, тъй като инфлацията е останала под контрол, след признаците за широко икономическо възстановяване. Като изключим волатилните храни и разходите за енергия, Core PPI показа спад от 0.1% през септември. Намалението в цените на едро за септември, основно е повлияно от цените на бензина, които са се понижили с 5.4% и от цените на горивото за отопление, което отчита спад от 9.8%.

Молбите за разрешителните за строеж показаха намаление от 1.2% до 570 000 при очаквания от анализаторите за 590 000 , в сравнение с 580 000 издадени разрешителни към предходния месец, като не всички анализатори приеха това за толкова лош показател, тъй като по-бавното темпо на възстановяване на пазара на жилища ще помогне да се преодолее пренасищането от непродадени жилища. Също стана ясно, че новозапочнатите строежи на жилища са намалели до 0.59 млн. в сравнение с очакваните от анализаторите 0.59 млн.

До някъде тези макропоказатели засенчиха отчетите на компаниите, включително и на химическия производител Dupont и Pfizer Inc., най-голямата фармацевтична компания.

DuPont и здравният застраховател UnitedHealth Group Inc. обявиха по-добри от очакваните резултати за периода юли-септември година по-рано, като тези резултати са постигнати с усилия за намаляване на разходите. Pfizer също посочи, че по-ниските разходи са спомогнали за повишаване на приходите й.

След затваряне на пазара, втората по големина интернет търсачка Yahoo Inc. обяви своите отчети за последното тримесечие. Стана ясно, че печалбата и е нараснала, благодарение на съкращаване на служители и отстраняване на непопулярни интернет услуги. Докато печалбата за периода юли-септември се е повишила повече от три пъти в сравнение с предходната година, приходите са паднали поне с 12% за трето поредно тримесечие. Yahoo е спечелила 186 млн., или 13 цента на акция през периода юли-септември, сравнено с 54 млн. долара, или 4 цента на акция за същия период последната година, средните очаквания на анализаторите бяха за 7 цента на акция.

Caterpillar Inc. заяви, че печалбата й е паднала през последното тримесечие след намаляване на продажбите, но в бъдеще се очаква CAT да надмине дори ръста на самата индустрия, компанията вижда сигнали на подобряване и заяви, че продажбите й ще продължат да се подобряват. Индустриалният гигант обяви намаляване на печалбата за третото тримесечие, но не до толкова голяма степен, колкото бяха опасенията и повиши очакванията си за годината.

Вчера беше обявено също, че печалбата на Coca-Cola е останала почти без промяна, след като обемът на продажбите в развиващите се пазари като Индия и Китай е помогнала да се преодолее спада в Северна Америка и Европа.

Таня Атанасова, инвестиционен консултант, Global Markets Ltd.

Използвани са публично достъпни източници на информация.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg