Сорос: Колапс на еврото ще е пагубен за глобалната финансова система

1088
Сорос: Колапс на еврото ще е пагубен за глобалната финансова система

Колапс на еврото и разпадане на ЕС биха имали катастрофално въздействие върху световната финансова система, коментира световно-известният инвеститор Джордж Сорос.

„Днес еврото е потенциална заплаха за политическото разпадане на ЕС“ коментира Сорос, цитиран от финансовото издание Business Line.

„Ако единната валута колабира, това ще доведе до разпадането и на Европейския Съюз като единна система. Това ще е катастрофално не само за Европа, но и за глобалната финансова система“, коментира инвеститорът.

Кризата в Еврозоната е „по-сериозна заплаха от краха през 2008 година“, допълва Сорос.

В близко бъдеще страните от Еврозоната могат да предприемат по-нататъшни действия в борба с кризата и ограничаване на своите дефицити, като неравновесието в балансите им се разширява, според специалиста.

„За съжаление страните от ЕС все още не са предприели правилните действия за решаване на кризата, което на практика създава опасност за излизане извън контрол на ситуацията“, смята Сорос.

Нека да припомним, че почти всички специалисти изказаха мнения, че предприетите от европейските лидери действия са недостатъчни и ненавременни и няма да са достатъчни за подобряване на ситуацията на стария континент.

В същото време това сериозно наранява доверието на инвеститорите, което пък от своя страна може да е пагубно и да продължи да прави заемания от европейските страни нужен капитал още по-скъп.

Свидетелство за това са наскорошните аукциони на дълг на водещи страни, като Германия и Франция, които привлякоха значително по-малко от традиционния интерес към продажбата на дълговите си книжа.

Автор: Теодор Минчев

Подобни статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Коментари

Puspo
# 0
07:03 | 29 March 2012
How neat! Is it really this spimle? You make it look easy.
Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg