S&P 500 относително по-евтин с 9% спрямо април 2011 година

656
S&P 500 относително по-евтин с 9% спрямо април 2011 година

Печалбите на компаниите от щатския индекс Standard & Poor’s 500 се повишават с по-ускорени темпове от ръста на самия показател, като го правят с 9% по-евтин в сравнение с април миналата година.

Индексът е само на шест пункта от най-високата си стойност през изминалата година и най-вероятно ще я прекоси през тази седмица според пазарните наблюдатели.

Вчера S&P 500 загуби 0.3% от стойността си, заличавайки част от ръста си от октомври миналата година, донесъл увеличение на пазарната капитализация с 3.2 трлн. долара.

И докато индексът е с 0.4% под най-високата си стойност от миналата година при ниво от 1 363.61 пункта, съотношението му цена-печалба се е подобрило до 14, в сравнение с 15.4 през април.

Слабият икономически ръст е причина инвеститорите да се въздържат да плащат повече за печалбите на щатските компании, пише Bloomberg.

Рекордният от 15 години насам ръст на индекса през януари съвпадна с понижение на обемите, търгувани на нюйоркската фондова борса, до най-ниското ниво от 1999 година.

„Инвеститорите просто не инвестират в щатски акции“, коментира Джефри Соут, главен стратег в Raymond James & Associates, цитиран от Bloomberg. Негативните новини, идващи непрекъснато от Гърция и останалите европейски страни, възпират до голяма степен инвеститорите.

Междувременно корпоративните печалби са превишавали прогнозите на анализаторите през 12 поредни тримесечия. Според анализаторите сумарните печалби на компаниите ще достигнат 104.27 долара за индекса, което би било най-високото му ниво в историята.

Това би представлявало 69% ръст в сравнение с 2009 година и с 22% повишение в индекса през изминалите две години.

Индексът възстанови 24% от загубеното от дъното си на 3 октомври, като съотношението му цена-печалба от 14 е близко до средното за изминалата година и по-ниско от средното за последните пет години от 16.4.

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg