S&P: Нова голяма рецесия е надвисна над ЕС

1912
S&P: Нова голяма рецесия е надвисна над ЕС

Кризата в еврозоната може да се окаже по-дълбока от прогнозите на експертите до срещата на ЕС на върха на 8-9 декември в Брюксел, взела някои важни решения.

Такова мнение изрази в интервю пред френската телевизия БФМ водещият икономист на рейтинговата агенция "Стандърт енд Пуърс" Жан-Мишел Сис, цитиран от ИТАР-ТАСС.

"Висока е вероятността еврозоната да се сблъска с далеч по-силна рецесия в сравнение с тази, която ние предвиждахме при прогнозата. По наши данни 40 процента е вероятността от икономически спад, който ще доведе до понижаване на деловата активност в ЕС за цяла година, а не само за половин година (както се смяташе досега). Ето защо главната задача сега е да се поддържат темповете на икономически растеж", заяви Сис. Той отбеляза също важността на мерките "за възстановяване на деловата активност и обновяване на системата за държавно финансиране".

Неговата гледна точка относно задълбочаване на кризата се споделя и от други икономисти. В четвъртък френският институт по статистика и икономически изследвания публикува прогноза, че следващите месеци ще настъпи рязко забавяне на темповете на растеж на брутния вътрешен продукт на Франция, една от ключовите икономики на Европа. Според института френската икономика ще изпадане в рецесия.

Дълговата криза принуди Италия да приеме план за съкращаване на бюджетните разходи през 2014 г. с 20 млрд. евро. В петък рейтинговата агенция "Фитч" обяви готовност да намали кредитния рейтинг на 6 страни от еврозоната, които са с най-високия рейтинг ААА - Германия, Франция, Австрия, Холандия, Финландия и Люксембург. Аналогични предупреждения от "Фитч" получиха също Испания, Италия, Белгия, Словения, Ирландия и Кипър. По-късно кредитната агенция "Мудис" намали кредитния рейтинг на Белгия с два пункта – от АА1 до АА3.

Така целия Евросъюз се озова пред опасността от нова мащабна рецесия, която по същество е ехо от глобалната икономическа криза от 2008-2009 г.

Източник: БГНЕС

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg