Спад на златото и петрола днес след рязкото поскъпване вчера

530
Спад на златото и петрола днес след рязкото поскъпване вчера

Златото спадна днес при волатилна търговия, заради спада на борсовите индекси, въпреки че настроенията остават позитивни след вчерашното рали до двуседмичен връх. Спот цената спадна до 810.80/811.60 долара спрямо нива на затваряне вчера в Ню Йорк от 813.50/814.20 долара. Тогава беше достигнат и връх от 817 долара за унция, след като Федералният Резерв и други централни банки обявиха план, с който да намалят проблемите, свързани с ликвидността на финансовите пазари.

При физическия сектор днес по време на търговията в Сингапур бяха наблюдавани разпродажби на скрап от Индонезия, която е най-големият потребител в югоизточна Азия. Новите планове за изливане на ликвидни средства означават по-голяма покупателна сила, което ще доведе до растеж на инфлацията и от тук до по-високи цени на златото. Фактът обаче, че действията на централните банки ще намалят напрежението на кредитните пазари означава, че в близък план инвеститорите най-вероятно няма да бъдат привлечени от покупки на метала.

Цените на петрола поевтиняха по време на азиатската търговия, след като първоначално нараснаха до 94 долара, когато дилърите реагираха на новите мерки, чиято цел е облекчаване проблемите на кредитните пазари. Американският основен фючърс на лекия суров петрол със срок на доставка месец януари спадна с 34 цента, до 94.05 долара за барел, след като вчера се изстреля с 4.37 долара, до 94.39 долара за барел.

Английският фючърс на сорта Брент спадна с 52 цента, до 93.50 долара за барел. Контрактът поскъпна вчера с 4.03 долара при търговията в Лондон и завърши деня на 94.02 долара. Цените на петрола бяха подкрепени от координираните действия на централните банки за инжектиране на ликвидни средства в световните финансови пазари. Планът, зад който стоят централните банки на Великобритания, Канада, Еврозоната, Швейцария и САЩ намали опасенията за спад на световната икономика.

Злато – технически анализ


Първа съпротива е вчерашния връх на 817, като след него идват върхът от 26 ноември на 836 и 28-годишният връх от началото на миналия месец на 845. Покачването не вдъхва доверие и на този етап е малко вероятно последните две съпротиви да бъдат атакувани.

В посока надолу подкрепа е 797, което е 50% корекция на растежа 777-817. Следва 787 откъдето преминава 50-дневната пълзяща средна. В последствие идва и дъното от 3 декември на 777.

Съпротиви817836845
Подкрепи797787777

Веселин Калчев
Финансов анализатор
ФК “Логос-ТМ” АД

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg