Спад на златото и петрола заради силата на долара

904
Спад на златото и петрола заради силата на долара

Златото спадна днес, заради силата на долара, слабостта на суровия петрол и техническата картина на графиките, която предполага развитие на краткосрочна корекция в посока надолу. Спот цената в 5 часа сутринта беше 792.70/793.50 долара, което е спад спрямо нивата на затваряне вчера в Ню Йорк от 795.50/796.20 долара, когато беше налице поевтиняване от повече от 8 долара под ключовото ниво от 800 долара за унция.

Според анализатори това ниво е катализатор и търговията е съсредоточена около него, но на първо време по-вероятни са поевтиняванията спрямо него, отколкото поскъпванията. Причината за това според технически анализатори е, че миналият месец беше формиран двоен връх.

Металът среща трудности в растежа през последните дни и не може да достигне върха от миналата седмица на 836.70 долара, както и 28-годишния връх от 845.40 долара, поставен на 7 ноември. В същото време обаче очакванията са спадовете да бъдат ограничени до нива от 760/770 долара, тъй като има търсене от страна на спекуланти. Единственият позитивен фактор за растеж в момента е сезонното търсене от ювелири в Индия, която е най-големият потребител на злато в света.

Цената на петрола поевтиня по време на азиатската сесия, след като ОПЕК не се поддаде на натиска и остави вчера квотите си за производство без промяна. Слабата реакция на пазарите след публикуването на данните за запасите в САЩ, които показаха по-силен от очакваното спад, също отразява опасенията, че високите цени ще окажат негативно влияние върху потребителите.

Американският фючърс на лек суров петрол със срок на доставка месец януари загуби 69 цента, до 86.80 долара за барел спрямо нива на затваряне вчера в Ню Йорк от 87.49 долара за барел. Английският фючърс на сорта Брент поевтиня с 64 цента, до 87.85 долара за барел. ОПЕК реши вчера да остави дневната си продукция на нива от 27.25 милиона барела.

САЩ, които са най-големият потребител на енергия в света, по-рано призоваваха картела да предприеме действия, за да ограничи растежа на цените, които достигнаха рекордни стойности от над 99 долара за барел. Картелът, който дава около 40% от световната продукция, отново повтори, че няма контрол върху цените, както и че силното поскъпване през по-голямата част от годината не отразява търсенето и предлагането на пазарите и е в голяма степен спекулативно.

Злато – технически анализ

Първа съпротива е ключовото ниво от 800 долара. Следва силна съпротива при 813, където се намира 62% корекция на спада 836-777, а след нея идват върхът от миналата седмица на 836 и 28-годишният връх от началото на миналия месец на 845.

В посока надолу подкрепа е 780, където се намират 50-дневната пълзяща средна, която през изминалите седмици ограничаваше спадовете. Следваща подкрепа е дъното от 20 ноември на 772. По-надолу силни подкрепи има при 744 и 720, които се явяват 50 и 62 процента корекции на покачването, започнало от средата на август от 642 и достигнало в началото на ноември 28-годишен връх от 845.

Съпротиви 800 813 836
Подкрепи 778 772 744

Веселин Калчев
Финансов анализатор
ФК “Логос-ТМ” АД

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg