Спад от 35% на S&P 500 догодина?

747
Спад от 35% на S&P 500 догодина?

Повечето прогнози за щатския пазар са при своя пик на фона на приключването на настоящата година и началото на следващата.

Според направено наскоро проучване от Reuters средните очаквания са за повишение от около 7.5% на широкия индекс S&P 500 през следващата година, което може да се нарече умерен оптимизъм.

Рядко анализаторите се отпускат да правят смели прогнози, поради риска да жертват репутацията, коментира Тод Шоенбергер от LandColt Trading. Според него,обаче,широкият индекс ще отбележи понижение от 20% до средата на следващата година и ще се понижи с 35% до края.

И докато много специалисти припомнят, че следващата година е година на избори, през която пазарът типично се повишава, Шоенбергер припомня за 2008 година, когато индексът на сините чипове Dow Jones Industrial Average загуби 37% от стойността си.

Негативните нагласи в анализатора стават реалност в момент, когато започва да се вижда светлина в тунела по направление на потребителско доверие, което е при 6-месечен максимум.

„Дълговите проблеми са отрова, не само за икономиките и националната сигурност по света, но и за фондовите пазари. Те ще наранят сериозно приходите на компаниите през следващата година“, според специалиста.

Анализаторът също така е уверен, че щатската икономика ще изпадне в рецесия през 2012 година, посочвайки факта, че всеки път, когато ръстът на щатската икономика се е забавял под 2% от 1948 година насам, икономиката е изпадала в рецесия. В момента ръстът е в размер на 1.6%.

Интересен е фактът, че от инвестиционната банка Citigroup публикуваха доклад, прогнозиращ 6 тримесечия на рецесия в Европа, започващи от следващата година. 

Автор: Теодор Минчев

Подобни статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg