Спадът на индексите на развиващите се пазари продължава, не пропуска и българските

401
Спадът на индексите на развиващите се пазари продължава, не пропуска и българските

Развиващите се пазари регистрираха вчера най-голямото си понижение от осем месеца насам, в резултат на продължаващите притеснения на инвеститорите за забавяне на ръста на световната икономика.
Спадът този път не пропусна и традиционно устойчивите на външно въздействие родни индекси, които завършиха изминалата седмица с минимално понижение, на фона на силния спад на световните индекси през изминалата седмица.

Вчера всички компании от SOFIX отчетоха понижения, като индексът загуби 30.4 пункта, или 2.38% до ниво от 1276.24 пункта. Широкият BG40 се понижи с 6.37пункта, или 2.67% до 238.73 пункта, като оборотът на БФБ бе 12.43 млн. лв.

Днес спадът на индексите продължи, като преди обяд индексът SOFIX загуби 1.4% от стойността си до ниво от 1 258.42 пункта, а широкият BG 40 се понижи с нови 1.8%.

Сред най-засегнатите световни развиващи се пазари бяха тези на Индия, Русия, Тайван, Малайзия и Филипините, като всички от тях отбелязаха понижение от по над 3%.

Анализатори коментират, че в основната си част спадът се предопределя от обзелата инвеститорите паника, като според някои анализатори те продават притежаваните от тях акции на компании от развиващите се пазари на необосновани ниски цени.

Индексът Morgan Stanley Capital International's Emerging Markets се понижи вчера с 3.8% до ниво от 844.18 пункта, като за последните четири борсови сесии той се понижи с 6.7%, с което заличи ръста си от началото на годината. Това бе и най-голямото понижение на индекса от 13 юни насам.

За периода от края на 2002 година до началото на настоящата година индексът на развиващите се пазари нарасна над три пъти. Ръстът значително превиши този на развиващите се пазари, като за сравнение индексът MSCI World Index нарасна с 87% за същия период.

Руският деноминиран в рубли индекс Micex се понижи с 3.3%, като вчера акциите на руската компания OAO Gazprom, която е най-големият световен производител на природен газ, отбелязаха понижение от 3.9% до ниво от 9.53 долара за брой по време на търговията си на RTS.

Южноафриканският FTSE/JSE загуби 2.5% от стойността си вчера, турският Istanbul Stock Exchange National 100 Index понижи стойността си с 3.3%, а бразилският Bovespa загуби 2.8%.

Силен спад отбелязаха индексите в Централна и Източна Европа, като полският WIG20 загуби 3.6%, чешкият PX 1.1%, а унгарският BUX загуби 1.4% от стойността си.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg