Спекулантите сринаха златото

529
Спекулантите сринаха златото

Днес златото поевтиня до най-ниски стойности за последната почти една година, тъй като силата на долара и поевтиняването на петрола доведоха до масирани разпродажби на метала, започнали още предишния ден. Спекулантите бяха основните действащи лица и ликвидираха позиции в златото, за да прехвърлят средства на валутните пазари, където доларъте силен. Именно поскъпването на зелените пари намалява привлекателността на златото като алтернативна инвестиция.

Днес металът достигна дъно на 762.55 долара за тройунция, най-ниско ниво след октомври 2007 година. Намалението е с 1.7% спрямо затварянето вчера в Ню Йорк на 775.80/777.80 долара за тройунция. Анализатори в Токио коментираха, че разпродажбите са набрали скорост след пробива на дъното от месец август. Те добавиха, че сривът на цената на петрола и рязкото поскъпване на долара през последните месеци също са оказали влияние върху поевтиняването на златото. Шансът за обръщане на тенденциите е свързан със спиране на обезценката на петрола.

Цената на петрола днес се повиши с над 1 долар над петмесечното дъно, след като ОПЕК изненада пазарите и реши да намали производството си с малко повече от 500 000 барела на ден спрямо нивата от месец юли. Повечето анализатори не очакваха такова развитие и прогнозираха липса на промяна на квотите.

Американският фючърс на лекия суров петрол със срок на доставка месец октомври нарасна с 52 цента до 103.78 долара за барел, а английските контракти на сорта Брент спечелиха 63 цента до 100.97 долара за барел след спад вчера под ключовите нива от 100 долара за барел. След продължилото пет часа заседание във Виена, картелът обяви в комюнике, че свръхпредлагането на пазара е довело до решение да се съблюдават квотите от септември 2007 година, когато бяха включени новите членове Ангола и Еквадор и изключени старите Индонезия и Ирак, а именно за общо производство от 28.8 милиона барела на ден.

Това на практика означава, че сегашното производство трябва да бъде намалено с 520 000 барела на ден спрямо нивата от юли или това е с 1.8% по-малко производство. Въпреки понижението, ОПЕК прогнозира, че предлагането ще остане по-голямо до края на годината. Анализатори коментираха, че посланието на картела е ясно, а именно че цена под 100 долара за барел е нежелана.

Петрол – технически анализ

Съпротива е 104.60, ниво което вчера и днес е подложено на атака, но не може да бъде преодоляно, както е и пробитото дъно от понеделник. Следва 106.80, а по-нагоре много силна съпротива е 110.60. Слаба подкрепа е 103.20 преди новото петмесечно дъно на 101.71 и психологическите нива от 100 долара за барел.

Съпротиви 104.60 106.80 110.60
Подкрепи 103.20 101.70 100.00

Отдел “Анализи валутни пазари”,
ФК “Логос-ТМ” АД

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg