Спокойна търговия при златото и петрола

421
Спокойна търговия при златото и петрола

Златото остана силно и днес и в близост до рекордните върхове, достигнати вчера, отразявайки по този начин интереса на инвеститорите към метала, дължащ се на спада на долара, произлизащ от очакванията за намаление с 50 базови пункта на американските лихви.

Според анализатори, негативните настроения, идващи от кредитните пазари ще поддържат търсенето към сигурните активи, каквото е и златото, на сравнително високи нива. Спот цената нарасна днес до 909.10/909.90 долара при затваряне вчера в Ню Йорк от 902.10/902.80 долара за унция, когато инвеститорите извършваха покупки, породени от спада на долара и новите безпокойства на финансовите пазари.

При това развитие технически анализатори не изключват скоро да станем свидетели на нива от 920/930 долара за унция. Аргументите им са, че слабостта на долара вероятно ще продължи, тъй като очакванията са за активни действия от страна на ФЕД с цел да се подкрепи икономическия растеж в страната. Привлекателността на златото като алтернативна инвестиция нараства, тъй като доларът е под натиск, заради опасенията че някои от най-големите американски банки ще публикуват през тази седмица по-слаби от очакваното резултати. Близостта на цената на петрола до рекордните стойности от 100 долара за барел също увеличава интереса към златото като средство за защита срещу инфлация.

Цената на петрола спадна незначително по време на азиатската търговия днес, тъй като напрежението в производителите Иран и Нигерия компенсира опасенията за по-слабо търсене от страна на САЩ, което вероятно ще настъпи при тази несигурност пред икономиката. Американският основен фючърс на лекия суров петрол със срок на доставка месец февруари спадна с 12 цента, до 94.08 долара за барел. Контрактът вчера поскъпна с 1.51 долара, до 94.20 долара за барел.

Английският фючърс на сорта Брент, също със срок на доставка месец февруари, поевтиня със 7 цента, до 92.85 долара за барел след увеличение вчера от 1.85 долара, до 92.92 долара за барел. Пазарът като цяло остава стабилен през новата седмица, тъй като от една страна фючърсите са под натиск, заради опасенията за рецесия през 2008 година в САЩ, а от друга, загубите са ограничени, тъй като напрежението в Нигерия и Иран нараства.

Днес президентът Буш ще проведе за втори ден разговори с близкия си съюзник Крал Абдула от Саудитска Арабия, след като американската администрация оповести, че предприема първите стъпки по дългоочакваната военна сделка с кралството. Според Белия дом, сделката е необходима, за да се балансира опасността от Иран, която Буш определи като основен мотив при сегашната си обиколка в Близкия Изток.

Петролът се задържа на високи нива над 90 долара за барел и заради продължаващите атаки на бунтовници в Нигерия в района на богата на залежи на петрол делта на река Нигер. Нигерия е най-големият производител в Африка, но нестабилността и насилието доведоха до намаление с около една четвърт на произвежданата в страната продукция.


Злато – технически анализ


Съпротива е рекорда от вчера на 913.95, следвана от 930 долара, а след това идва 950 преди психологическите нива от 1000 долара.

Подкрепа са преодолените стойности от 900 долара, където се намира и 50-часовата пълзяща средна. Следва дъното от 10 януари на 866, а след него идва пробитият най-висок връх за 2007 година от 7 ноември на 845 долара.

Съпротиви900920950
Подкрепи 866845817


Веселин Калчев
Финансов анализатор
ФК “Логос-ТМ” АД

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg