Средно големите румънски компании със загуби между 40 и 60% по време на корекцията

676
Средно големите румънски компании със загуби между 40 и 60% по време на корекцията

Загубите, наблюдавани на румънската фондова борса в края на миналата година, както и в началото на тази, са засегнали най-силно акциите на компаниите със средна по размер пазарна капитализация, сочи публикация на румънското финансово издание ZF.ro.

От началото на корекцията на румънската борса тези компании са изгубили между 40 и 60% от пазарната си оценка, на фона на понижението на основния индекс ВЕТ с 30%, както и на загубите при инвестиционните фондове от 32% средно.

Компаниите със средна пазарна капитализация са тези с оценка в размер между 50 и 120 млн. евро. За сравнение, същите в средата на миналата година са били с пазарна капитализация между 100 и 300 млн. евро.

Повечето от средно големите компании, търгувани на румънската фондова борса, са загубили над 50% от стойността си само за последните осем месеца.

Силното понижение на борсата се обяснява като цяло с негативната ситуация на международните фондови пазари, както и с излизането на големи чуждестранни инвеститори от нея.

Освен от глобални проблеми обаче, акциите на най-понижаващите се румънски компании са били засегнати и от специфични проблеми, свързани с техния бизнес, както и от изнасянето на негативни финансови резултати през 2007 г.

Класацията на най-понижаващите се компании се оглавява от строителната Impact (IMP), чийто акции са загубили 60% от стойността си - или два пъти повече, в сравнение с понижението на основния румънски индекс ВЕТ.

Следващи в негативната класация се нареждат книжата на две фармацевтични дружества - Biofarm Bucharest (BIO) и Zentiva Bucharest (SCD) с понижения от съответно 50 и 48%.

Трите компании са били сред любимците на инвеститорите през първата част на миналата година. Те привлякоха и значителен брой чуждестранни инвеститори, изтеглянето на които впоследствие до някъде обяснява и силното им понижение по време на корекцията.

Друга компания със значително понижение в пазарната си капитализация след изтеглянето на чуждестранните инвеститори е била Condmag Brasov (COMI).

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg