Сряда не изненада никого с регистрирания спад

728
Сряда не изненада никого с регистрирания спад

Сряда не поднесе особени изненади на фондовия пазар, като понижението, което стопи част от напредъка на бенчмарк индексите в последния час от търговията във вторник, продължи с пълна сила.

Инвеститорите бяха окрилени в началото на седмицата от надеждите, че Европа се заема да разреши дълговата си криза с твърда ръка, но опасенията, че ситуацията заприличва на баснята за орела, рака и щуката, взеха връх.

Според публикувани изказвания на неназовани официални лица, Европейската комисия се противопоставя на искането на някои държави от еврозоната частните кредитори на Гърция да направят по-големи от договореното отчисления върху държаните от тях съкровищни бонове.

В същото време, италианските и испански регулатори удължиха временните ограничения върху късите продажби на финансови книжа, опитвайки да стабилизират търговията.

Поевтиняването на стоковия пазар не допринесе за разведряване на атмосферата, като акциите на производителите на суровини и енергийните компании без колебание последваха низходящата тенденция.

Котировките на медта се сринаха с 5.6%, като общите загуби на метала за септември вече достигнаха 23 на сто. Суровият петрол „падна" с 3.8% до 81.21 долара на барел, а фючърсите на злато се снижиха с 2.1% до 1 616.30 долара на унция.

Thomson Reuters/Jefferies CRB Index на 19 стоки „падна" с 2.5%. В отговор на това, компонентата на S&P 500, следяща производителите на суровини, отстъпи с 4.5 на сто. Енергийните компании поевтиняха със средно три на сто като група.

Акциите на най-големия производител на алуминий в САЩ - Alcoa, загубиха 4.9% от стойността си до 9.97 долара, а въгледобивното дружество Alpha Natural Resources и Cliffs Natural Resources, които оперират железни мини, спечелиха приза за най-зле представилите се позиции от S&P 500, с понижения от съответно 11% и 8.4%. Книжата на химическия гигант Dow Chemical „паднаха" с 6.2 на сто до 23.76 долара.

Анализът на доклада на търговското министерство относно инвестициите на американските фирми в дълготрайни стоки доведе до противоречиви мнения. Някои насочиха вниманието си към факта, че поръчките за стоки с трайност над три години отново отбелязват спад за втори от последните три месеца. Според други, понижението от едва 0.1% е по-скоро знак, че щатската икономика все пак още „диша".

Оптимистите изтъкват и че поръчките за средства за производство като компютри и съобщителна техника, като се изключат летателните апарати, нарастват с 1.1% спрямо предходния месец и с 11.9 на сто на годишна база.

Инвеститорите ясно демонстрираха на чия страна са в спора - показателят Morgan Stanley Cyclical Index, следящ представянето на компаниите, чиито печалби са най-пряко зависими от икономическия ръст, се сви с 3.3%. Dow Jones Transportation Average, който изпълнява сходни функции, „падна" с 2.9%.

Финансите бяха сред най-слабо представилите се индустрии за деня, като KBW Bank Index се срина с 3.5%. Акциите на Morgan Stanley поевтиняха с 5.4% до 14.16 долара, а на Bank of America - с 4.9% до 6.16 долара.

Все пак, в сряда не липсваха и добри новини - поне на корпоративния фронт. Отличниците за деня бяха Amazon.com и Jabil Circuit Inc.

Дяловете от Amazon.com поскъпнаха с 2.5% до 229.71 долара, след като интернет гигантът хвърли ръкавицата на Apple и реши да конкурира неговия iPad със своите таблет компютри Kindle Fire. Според главния изпълнителен директор Джеф Бесос, Amazon могат да използват доминиращата си позиция в електронната търговия, за да се конкурират с iPad и да успеят там, където Hewlett-Packard Co. и Research In Motion Ltd. претърпяха поражение.

Jabil Circuit Inc. бе най-силно представилата се компания от S&P 500, като книжата й скочиха с 8.4% до 18.84 долара. Производителят на електроника обяви, че печалбите за първото фискално тримесечие ще достигнат поне 62 цента на акция, с което надскочиха очакванията на анализаторите.

В сряда, S&P 500 загуби 2.1% от стойността си до 1 151.06 пункта, въпреки че по време на търговската сесия направи вял опит да излезе на позитивна територия и нарасна с 0.8 на сто. Dow Jones Industrial Average приключи деня със спад от 179.79 пункта, или 1.6%, до 11 010.90 пункта. Всички 30 позиции, включени в показателя, отбелязаха понижение.

Източник: Глобал Маркетс

Подобни статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg