СТО: Нарастващият дисбаланс в световната търговия повишава несигурността за световната икономика

1260
СТО: Нарастващият дисбаланс в световната търговия повишава несигурността за световната икономика

Рисковете на финансовите и имотните пазари, както и нарастващият дисбаланс в световната търговия са фактори, които повишават несигурността за развитието на световната икономика през настоящата година, сочи доклад на Световната Търговска Организация (СТО).

Световната търговия е нараснала с 8% през изминалата година, което бе и най-голямото й повишение от 2000-та година насам, водена от доброто представяне на Европа и Япония, както и от забележителния ръст на развиващите се икономики и особено на Китай и Индия.

Търговията на най-слаборазвитите световни икономики се е повишила с около 30% през изминалата година, в резултат на високите цени на петрола и достигнатите рекорди на суровините на световните стокови пазари.

Добрите резултати, постигнати от развиващите се икономики обаче, през изминалата година, не бива да водят до забавяне на икономическите реформи в тях, провеждането на които ще са гаранция за по-нататъшното им добро представяне.

В същото време като рискове се сочат евентуално поевтиняване на цените на суровините, в резултат на очакваното забавяне на световната икономика, които биха имали изключително негативен ефект върху силно зависимите от тях развиващи се икономики, според директора на СТО.

Световният износ през изминалата година е нараснал с 15% до 11.76 трлн. долара през изминалата година, като износът на услуги се е повишил с 11% и е достигнал 2.71 трлн. долара.

Търговският стокообмен на Китай продължава да изпреварва по ръст този на останалите големи икономики, като през втората половина на изминалата година е нараснал с 27%.

Изнесените последни данни посочиха, че търговският излишък на най-бързоразвиващата се основна икономика - китайската се е повишил близо два пъти през първото тримесечие на годината до 6.87 млрд. долара, изпреварвайки средните очаквания на анализаторите.

През изминалата година делът на развитите икономики от световния износ е достигнал рекордните 36%, като делът от 0.9% от световния износ на най-слаборазвитите държави също е бил най-високото му ниво от 1980 година насам.

От СТО определят, че корекцията, регистрирана на световните пазари в края на февруари, която стана реалност към края на февруари е ясно доказателство за несигурността, която е налегнала световната икономика.

Тя стана реалност на фона на достигнатите рекордно високи стойности от борсовите индекси в Китай и Азия, както и силното повишение на тези от Европа от началото на годината.

За настоящата година специалистите на Световната Търговска Организация прогнозират леко понижение на световната търговия през тази година.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg