Строителните компании в Полша - най-поскъпващите на борсата за изминалата година

423
Строителните компании в Полша - най-поскъпващите на борсата за изминалата година

Акциите на строителните компании в Полша, които през изминалата година бяха и най-добре представящите се на най-голямата фондова борса в ЦИЕ - полската, се очаква да бъдат засегнати от повишаващите се разходи за суровини и труд, сочи доклад на Credit Suisse Asset Management Polska SA.

Печалбите на тези компании се очаква да се понижат през тази година, на фона на силното поскъпване на строителните материали, като цената на тухлите например е поскъпнала над три пъти за изминалите 12 месеца.

В същото време значително са се повишили и разходите за труд на строителните компании, на фона на силната емиграция на полското население към страните от Западна Европа.

Строителните компании в Полша се облагодетелстваха от бурния ръст в цените на недвижимите имоти в страната, като цените на жилищата са поскъпнали близо два пъти от влизането на страната в ЕС през май 2004 година.

Само за изминалата година цените на жилищата в Полша регистрираха ръст от 50%, правейки пазара на недвижимите имоти с един от най-големите ръстове в света.

Негативните коментари за сектора стават реалност малко преди планираното за средата на май първично публично предлагане на най-голямата полска строителна компания - J.W. Construction Holding SA.

Според анализатор от управляващото дружество PZU Asset Management SA във Варшава цялата суматоха около полските строителни компании напомня тази преди "пукането на интернет балона" в САЩ през 2000-та година, цитиран от финансовото издание Bloomberg.

Според него към момента оценката на някои строителни компании на борсата далеч не отговаря на реалността.

Поскъпването на акциите на строителните компании ги е направило близо два пъти по-скъпи от останалите полски компании. Те се търгуват при средно съотношение цена-печалба от 37.5, на фона на 15.7 средното за компаниите от индекса WIG 20.

Акциите на втората най-голяма полска строителна компания - Dom са нараснали над два пъти от проведеното през октомври миналата година първично публично предлагане, тези на Echo са се повишили с 64% за последната една година.

Индексът на 26-те полски строителни компании се е повишил със 128% през изминалите 12 месеца, като ръстът е бил и най-големият сред седемте сектора от полската икономика, представени на фондовата борса в страната.

Ръстът значително е изпреварил този от 20% на индекса през изминалата година.

Най-добре представящата се строителна компания в Полша за изминалата година е била Polnord SA, чиито акции са се повишили над 10 пъти.

До голяма степен поскъпването в цените на акциите на строителните компании се предопределя от поскъпването в цените на жилищата ,както и продължаващите добри перспективи пред пазара през следващите няколко години.

Средните разходи на строителните компании за кв. м жилищна площ са се повишили с 800 злоти, или над 25% до 4000, без да се отчитат разходите за земя. В същото време апартаментите във Варшава се продават на цена средно от 8 000 злоти за кв. м.

В същото време средно с 30% са се повишили и разходите за труд на строителните компании през изминалата година, като в сектора започва да се усеща и остър недостиг на кадри, в резултат на емиграцията на населението на страната.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg