Суровините отново са най-доходоносни за инвеститорите от началото на годината

453
Суровините отново са най-доходоносни за инвеститорите от началото на годината

Най-голямо повишение от началото на годината сред световните фондови пазари са отбелязали тези на развиващите се страни от Южна Америка.

Индексът на Morgan Stanley, следящ изменението на борсите на посочените страни - MSCI EM Latin America, се е повишил със значителните 16.4%, изразен в долари.

До голяма степен съдействие за това той да е най-повишаващият се индекс сред водещите региони оказва поскъпването на валутите на страните от Южна Америка спрямо долара от началото на годината.

За сравнение, индексът, следящ изменението на световните пазари, се е понижил с 0.3% в доларово изражение и с 5.8% в местна валута.

Щатският индекс на сините чипове Dow Jones е загубил 1.1% от стойността си, докато технологичният Nasdaq се е понижил с 4.7%.

Най-понижаващ се сред основните индекси на развитите пазари продължава да е хонгконгският основен индекс, който от началото на годината е загубил 12.5%, като ръстът му през последните месеци е допринесъл за наваксване на част от загубите.

Въпреки доброто представяне на латинските икономики, фондовете, инвестиращи в суровини, са отбелязали по-добра доходност от началото на годината, до голяма степен в резултат на рекордното поскъпване на петрола, енергийните суровини и останалите такива на стоковите пазари.

Индексът, следящ представянето на фондовете, инвестиращи в суровини, се е повишил средно с 18.6% от началото на годината, за което може да се каже, че е едно доста добро постижение.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg

На фокус

Иновативни технологии за интелигентно почистване на подове у дома

Новата прахосмукачка-робот Roomba i7+ не само обича, но е и...