Суровините с най-голямото си поскъпване от над 35 години през първото полугодие

545
Суровините с най-голямото си поскъпване от над 35 години през първото полугодие

Суровините се насочват към най-доброто си представяне за първата половина на годината от 35 години насам. Специалистите обаче са скептично настроени относно представянето им през втората половина на фона на рекордните цени на петрола и другите суровини.

Индексът Reuters/Jefferies CRB Index, следящ изменението в цените на 19 суровини се е повишил с 29% през тази година, което бе и най-голямото му такова за първо тримесечие от 35 години насам и повече от което и да е повишение през второ тримесечие от над 50 години насам.

Рекордните цени на петрола се изразяват в забавяне на търсенето на бензин в САЩ. Високите цени на златото пък се изразяват в понижение на търсенето му с близо 50% за първото полугодие в Индия, която е и един от основните потребители на суровината.

В същото време повишението в цените на суровините, стимулират производителите на метали и земеделски култури да произвеждат повече от тях.

Засятата пшеница е отбелязала значително повишение в САЩ, докато производството на стомана в Китай нараства също при ускорени темпове, сочи изследване на Bloomberg.

Президентът на Marketfield Asset Management, компания специализирана в инвестиции в суровини обяви, че за пръв път не е сигурен в бъдещото представяне на цените на суровините и можем да станем свидетели на драматичен развой през следващите месеци.

Високите енергийни цени ще доведат до значително намаляване на потреблението им, след като за последната една година цената на петрола се е повишила близо два пъти.

Пътуванията покрай четвърти юли в САЩ се очаква през тази година да отбележат първото си понижение от десетилетие насам, именно поради рекордната цена на бензина, която се повиши над 4 долара за галон в края на настоящия месец.

Забавяне се наблюдава и при потреблението на мед, след като цената на метала отбеляза повишение от 28% от началото на годината, а производители, като Чили, Перу и Мексико повишават производството си.

В същото време Китай обяви, че потреблението на метала се е понижило с 19% през изминалия месец, което бе и най-голямото им понижение от август миналата година насам.
След като достигна рекордно ниво от 1 033.90 долара за тройунция през март, средната цена на златото се очаква да възлезе на 850 долара за тройунция през тази година и 750 долара през следващата, според прогнози на World Gold Council, направени през месец май.

Потреблението на благородния метал през първото тримесечие на годината се е понижило до най-ниската му стойност от пет години насам.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg